életkörülmények javítása

2019.01.14. 10:55

Tizenhárom házat vásárolnak meg Tarnaleleszen

A héten rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntenek arról, mely ingatlanokat vásárolják meg a községben a szegregátumban élők életkörülményeinek javítása érdekében. 

B. K.

Kovács Béla polgármestertől megtudtuk, egy négy évig tartó projekten belül nyolc, különböző komfortfokozatú ingatlant vásárolnak meg a pályázati keretből, az önkormányzat pedig saját erőből öt másik ingatlant von be a programba.

Kovács Béla polgármester elmondta: a lakóházakat már kiválasztották, hivatalosan is felbecsültették az értéküket, s a testületi felhatalmazást követően megvásárolják azokat. Ezt követően a felújításukra közbeszerzési eljárás keretében keresnek kivitelezőt. A tervek szerint már idén tavasszal hozzáláthatnak a munkálatokhoz, s a remények szerint a nyár folyamán az első családok is beköltözhetnek.

Mivel az ingatlanvásárlásra a Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal elnevezésű projektben 18 millió 300 ezer forintot fordíthatnak, így az egyes házak becsült értéke eltérő, 850 ezer forinttól négymillió forintig terjed. Ezek felújítására is külön összeg áll rendelkezésre. A cél, hogy komfortos, fürdőszoba-konyhás ingatlanokat alakítsanak ki.

Természetesen azt is mérlegelni fogja a testület, mely családok költözhetnek be a felújított lakásokba, ahol szerény bérleti díjat és a rezsit kell majd fizetniük a kiválasztottaknak. Életvitelükben, gazdálkodásukban szociális munkások segítik őket. A programban megvásárolt ingatlanok öt év elteltével az önkormányzat tulajdonába kerülnek. Akkor döntenek arról, hogy továbbra is szociális bérlakásként hasznosítsák, vagy értékesítsék azokat.

A komplex program – amely Tarnaleleszen, Kömlőn, Tiszanánán, Átányban, Mezőtárkányban zajlik – célja a hátrányos helyzetben, szegregált környezetben élő családok felzárkóztatása, esélyeinek növelése, integrációjuk elősegítése. E célra falvanként 400 millió forintot fordíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában