Beruházás

2019.01.23. 11:30

Továbbra is tervezik a csokigyár építését Hatvanban

Még mindig nem ismert, mikor kezdődhet el a csokoládégyár építése. A cég állítólag nem mondott le a beruházás megvalósításáról.

Tari Ottó

Információnk szerint a Ghraoui Csokoládé Manufaktúra Zrt. vezetése továbbra is a Zagyva-parti városban képzeli el legnagyobb magyarországi üzemének a megépítését, ám hogy mikor, egyelőre nem lehet tudni. Az eredeti tervekhez képest a beruházás már mintegy másfél évet késik; a területet megvásárolták, s elkerítését is megkezdték, berendezéseket is vettek, de az állam által is támogatott fejlesztésről nincsenek további híreink. Városházi forrásoktól úgy értesültünk, hogy a szíriai–magyar vállalkozás egyik illetékese a napokban is megerősítette: nem mondtak le arról, hogy megépítsék a gyárat.

Amint arról a Heol annak idején beszámoltunk, a 2016-os decemberi bejelentés szerint az 540 új munkahelyet teremtő zöldmezős beruházás – amely 7,6 milliárd forintból valósulna meg – kivitelezése 2017 októberében kezdődhetett volna. A tizenkétezer négyzetméteres üzemcsarnokban – amit a 3-as számú főút és az északi elkerülő út találkozásánál lévő területen, a kerekharaszti oldalon építenének fel – előállított évi ezertonnányi, főként prémiumkategóriás csokoládé 95 százalékát, mintegy 200 millió euró értékben exportra szánják – írtuk akkor. További terveket is nyilvánosságra hoztak: a 2018-ra ütemezett munkakezdést követően a településen szeretnének képzési központot nyitni, s csokoládémúzeumot is építenének.

A kormány egyedi támogatásként másfél milliárd forintot adott a beruházáshoz, amit kiemelt projektté nyilvánítottak, s 2017 nyarán már a munkaerő toborzása is elkezdődött. Tavaly májusban azonban elhunyt az elképzelések „motorja”, a vállalkozás tekintélyes vezetője, Bassam S. Ghraoui szír üzletember – aki a háború sújtotta országból költözött hazánkba –, s azóta nem sok új információ nem látott napvilágot a továbbiakat illetően. Legutóbb tavaly nyáron nyilatkozott a cég új, megbízott ügyvezetője, aki azt mondta: Bassam S. Ghraoui halála után újra kellett tervezniük az ütemezést. Új befektetőket keresnek – jelentette ki, hozzátéve: a gyártás jelenleg a csepeli manufaktúrájukban zajlik. A dolgozók ott megtanulják, miként kell luxus minőségben csokoládét gyártani, ám ez átmeneti megoldás, mivel továbbra is a hatvani gyár beindítása a végleges céljuk.

Telefongyár is képbe került

Az utóbbi időben kínai vonalon is erősített a hatvani városvezetés. Az ázsiai országból több delegáció is megfordult a megyénkbeli településen, Horváth Richárd polgármester pedig tavaly Kínában járt. A napokban a képviselő-testület arról határozott, hogy a partnertelepülés Xixiu ipari parkjának képviselőivel együttműködési megállapodást kötnek. A befektetők azt tervezik, hogy telefongyártó céget hoznak ide. Shi Wen Yong, az ipari park vezetője kifejtette: a céljuk, hogy a kínai cégek számára vonzóvá tegyék Hatvant, s bátorítsák a cégeket, hogy itt telepedjenek le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában