kreditvadászat

2019.01.09. 11:30

Vizsgadrukk: több mint hatezren adnak számot tudásukról

Javában tart a vizsgaidőszak, könyörtelenül telnek a napok, a naptárban pedig egyre sűrűbben szerepelnek az időpontok. Sokan már jó néhány számonkérést kipipáltak, s várják a következő megmérettetéseket.

Molnár Helga

Van, aki eltervezi, mit mikor tanul meg, mások kapkodnak, megint mások együtt készülnek. Képünk illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Kakuk Dániel

Az Eszterházy Károly Egyetem vizsgaidőszakáról Kalóné Szűcs Erzsébet oktatási igazgató beszélt a Heolnak.

– E tanév őszi félévében összesen hétezer 287 hallgató tanult az egyetem négy campusán – tudatta a szakember. A legtöbben, közel öt és fél ezren Egerben, míg Gyöngyösön 946-an, Jászberényben 558-an, Sárospatakon 357-en vettek részt hallgatóként az órákon a félév folyamán.

– A január 26-ig tartó vizsgaidőszakban csaknem négyezer-ötszázan az alapképzésben tanultakról adnak számot. A mesterfokozatot nyújtó képzéseken is 1700 diák izgul ezekben a napokban a vizsgák miatt – sorolta Kalóné Szűcs Erzsébet. Az egyetem két doktori iskolájában is vizsgáznak hallgatók, a Történelemtudományi és a Neveléstudományi Doktori Iskolában összesen 78-an tanultak.

Van, aki eltervezi, mit mikor tanul meg, mások kapkodnak, megint mások együtt készülnek. Képünk illusztráció Fotó: Kakuk Dániel / Heves Megyei Hírlap

– Fontos információ a hallgatónak, hogy ha egy vizsgára bejelentkezett, de azon nem tud részt venni, 15 napon belül igazolást kell benyújtania a tanulmányi osztályon – részletezte az oktatási igazgató. – Ennek hiányában az újabb vizsgára csakis igazgatási díj befizetése ellenében jelentkezhet. Az alsóbb éves hallgatók számára a tavaszi szemeszter február 4-én kezdődik, a regisztráció február 8-án zárul.

Elmondta, azok a hallgatók, akik az őszi félévben minden tanulmányi követelménynek eleget tettek, a szakdolgozatukat elkészítették, azt határidőre feltöltötték, január 14. és 19. között záróvizsgát tehetnek.

Hallgatókat is megkérdeztünk. Simonyi Sándor negyedéves diák közölte, mindig eltervezi, hogy folyamatosan készül majd a vizsgáira, végül mégis kapkodnia kell.

– Az utolsó napon alig alszom. Sajnos, az időbeosztásom katasztrofális, mégis sikerül megoldani mindent határidőre – fejtette ki.

– Szoktam tanulókártyákat, gondolattérképeket is készíteni – folytatta –, hogy segítsen az új információk rendszerezésében, rögzítésében. Ha van elég időm, akkor videókat, animációkat, képeket is megnézek. Ha megtanultam, felmondom valakinek az anyagot.

Kobolák Dóra másodéves hallgató mindig eltervezi, egy nap alatt hány tételt tanul meg.

– Sosem hagyom az utolsó pillanatra a fontos vizsgákat, nem szeretek kapkodni. Csak napközben tanulok, mert akkor fog az agyam. A vizsga előtti napon hajnalban felkelek és átolvasom az egész anyagot újra – árulta el.

Ilyen a jól tervezett vizsgaidőszak

A Felvi.hu oldalán lehet olvasni számos tippet, amelyek megfogadása segíthet a felkészülésben. Ne ámítsuk magunkat! A hallgatók jó része ott követi el a legnagyobb hibát, hogy nem becsüli meg reálisan, mennyi idő kell egy-egy vizsgára való felkészüléshez. Többnyire kevesebb időt szánnak erre, s amikor rájönnek, hogy lehetetlenség lesz mindent megtanulni, elkezdenek pánikolni. Figyeljünk oda arra, hogy négy-öt órát mindenképpen aludjunk, még a felkészülés hajrájában is, amikor úgy ítéljük meg, hogy minden percre szükségünk van. Kialvatlanul romlik a teljesítményünk, nem érdemes tehát kockáztatni! Alapszabály, hogy a nehéz vizsgákat ne hagyjuk a vizsgaidőszak végére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában