Környezettudatosság

2019.02.13. 14:14

5 új elektromos töltőpontot adtak át Egerben

A beruházás a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett „Jedlik Ányos Terv Elektromos töltőállomás alprogram helyi önkormányzatok részére” pályázat keretében valósult meg.

Heol

Öt új elektromos gépjármű-töltőpont műszaki átadás-átvétele történt meg Egerben januárban. A napokban beüzemelt eszközöket a Jedlik Ányos Terv „Elektromos töltőállomás alprogramja” keretében szereztük be, Eger Önkormányzata ezzel újabb, nagy lépést tett a környezettudatosabb egri hétköznapokért – számolt be Zentai László önkormányzati médiareferens portálunknak.

Egy olyan, völgyben elhelyezkedő városban, mint Eger csaknem a legnagyobb környezetszennyező forrás a közlekedés. A célunk az, hogy segítsük az egrieket az elektromos technológia használatára, valamint az alternatív közlekedési módok, a közösségi közlekedés igénybe vételére, a kerékpáros közlekedésre és a gyaloglásra.

A beruházás a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett „Jedlik Ányos Terv Elektromos töltőállomás alprogram helyi önkormányzatok részére” pályázat keretében valósult meg. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a GZR-T-Ö-2016-0047

azonosító számú pályázaton támogatást nyert 5 db elektromos töltőpont telepítésére, melynek során 12.380 eFt összegű támogatást hagyott jóvá a kiíró hatóság. Önkormányzatunk további 5.000 eFt önerőt vállalt a teljes program megvalósításához.

Az 5 db új Ensto gyártmányú elektromos töltőpontnál összesen 10 db gépjármű egyidejű töltésére nyílik lehetőség, hiszen minden

töltőállomás 2 db 22 kW teljesítményű gyorstöltőt (AC töltő) tartalmaz, mely Type2 csatlakozó típusú töltőfejjel rendelkezik. A töltőfejek mellett kialakított parkolóhelyeken kizárólag e-autók várakozhatnak, azok is csak a töltés idejére. Az elektromos autótöltő segítségével az összes, jelenleg forgalomban lévő autó feltölthető 2-6 óra alatt a megfelelő töltőkábel használatával.

Az új töltőpontok az alábbi helyszíneken találhatóak:

• Klapka Gy. u. 5. sz. előtt

• Hadnagy utca – Mocsáry Lajos utca kereszteződésénél

• Kacsapart utcai (Domus) parkoló (Bródy Sándor – Városfal utca kereszteződésénél)

• Knézich Károly utca (Tűzoltó tér felőli északi szakasz)

• Kallómalom utca 62. és 68. szám között

A töltők Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonát képezik. A projekt megvalósítására kiírt pályázatot a Nemzeti Közművek (azon belül is az NKM Mobilitás Kft.) nyerte, mely cég nem csak a töltőpontok telepítését, de 5 éven keresztül történő üzemeltetését is vállalta. Használatuk 7/24 folyamatosan biztosított és a jelenleg működő üzemeltetési formában a város és a vállalkozó díjmentességet biztosít az elektromos járművek közterületi parkolása és töltése kapcsán.

Az NKM Mobilitás Kft. új töltőpontjain a kábel csatlakoztatása után már nem automatikus a töltés, az az NKM TöltőPont applikációból kezdeményezhető. Ennek segítségével az ügyfelek nyomon tudják követni a töltéseket, és az elindított töltést is csak maguk tudják majd leállítani. Emellett hamarosan RFID kártyás azonosítást is elérhetővé tesz a társaság, amellyel a töltők indításához

és leállításához az applikációban történő regisztráció után már a telefont sem kellmajd elővenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában