Van megoldás!

2019.02.14. 07:00

A búslakodás nem segít: így győzheti le a téli depressziót

A tél végi depresszió szerencsére csak szezonális tünet, mégis érdemes ­foglalkozni a problémakörrel, hiszen a téli évszak által ­kiváltott hangulatingadozásaink nagyban befolyásolják teljesítményünket, életminőségünket, sőt súlyos esetben testi panaszokat is okozhat.

Barta Katalin

– Milyen jó ­lenne, ha az ember is elemmel működne! Ilyenkor, tél végén, amikor kimerültek a szervezet tartalékai, túléltük az aktuális influenzajárványt, elég lenne egy elemcsere, esetleg a lemerült akkumulátorhoz hasonlóan valami töltőhöz csatlakoznánk. Az ember azonban emberből van, így a kimerültséggel és az ehhez ­társuló depresszióval­ is más módon kell megküzdenünk – mondja dr. Kristofori György, Sirok háziorvosa, portálunk egészségi állapotot elemző állandó tanácsadója.

Érzékenység a fényre, vagy annak hiányára

Ezúttal arról kérdeztük, mit tehetünk, hogy a hosszú tél után mihamarabb visszanyerjük vitalitásunkat, életkedvünket? Tény, az évszakok változása jelentősen befolyásolja kedélyállapotunkat, és ez nemcsak az emberek esetében figyelhető meg, hanem az állatvilágban is. Éppen ezért már évezredek óta alkalmazzák a téli hangulatjavítókat. A téli depresszió pontos okát még mindig keresik, de abban egyetértenek a szakemberek: akik szezonális kedélybetegségtől szenvednek, különösen érzékenyek a fényre, illetve­ annak hiányára.

Sajnos, kultúránk nagymértékben járul hozzá ehhez az idényjellegű betegséghez. A hideg évszakban az ébren töltött órákból egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, a nap nagy részében mesterséges fényviszonyok között vagyunk.

Kristofori doktor szerint épp itt az ideje kuckónkból kimerészkedni a szabadba. Ebben is érdemes betartani a fokozatosságot, tehát eleinte tegyünk kisebb sétákat, aztán szépen emeljük a szabad levegőn töltött órák számát. Érdemes hosszabb túrákat tervezni, nagyobb kihívások után nézni, például hegyre felkaptatni, hosszabb távon sétálni. A lényeg, hogy szellőztessük át a tüdőnket. Szerencsés az, akinek kertje van, mert ott már egyébként is van néhány fontos teendője az embernek.

A C- és a D-vitamin egyaránt segíthet

Ilyentájt nagyon hasznos a vitaminok és az ásványi anyagok megfelelő pótlása. Most a legolcsóbb az üzletekben a narancs, de kitűnő a savanyú káposzta is. Ezt azonban mindenképp érdemes kiegészíteni C-vitaminnal – amit nem lehet túladagolni –, illetve az életfontosságú D-vitaminnal. Ez utóbbi pótolhatatlan a szervezet számára. A napfényes időszakot természetesen érdemes mindenkinek kihasználni, ám ez kevés. Sokféle D-vitamin-készítmény kapható a patikákban. A tél végén ügyeljünk arra, hogy a felnőtt szervezetnek ebből legalább két-háromezer európai egységre van szüksége naponta. Ez a dózis segít a betegségek megelőzésében, az izmaink, csontozatunk erősítésében, a kedélyállapotunk javulásában.

A depressziós tüneteknek köze van a téli reggelek sötétségéhez. Az óra szerint már fel kell kelnünk, ám szervezetünk belső órája mást jelez: odakint még „éjszaka” van. A napot fáradtan töltjük, ami idővel inaktivitáshoz vezet. Önkéntes bezártságba vonulhatunk, szűkülnek a szociális kapcsolataink, kevesebbet vagyunk szabad levegőn, így még kevesebb fényhez jutunk.

Nyolc hasznos tipp a küzdelemhez

Természetesen a beteg is sokat tehet önmagáért és a kedélyállapotának javításáért. A Patika Magazin oldalán találtunk hasznos tippeket a téli depresszió leküzdésére. Íme: étkezzünk egészségesen, fogyasszunk kevesebb cukrot, több omega-3 zsírsavat! Ápoljuk tudatosan szociális kapcsolatainkat, járjunk társaságba. Az aktív kikapcsolódás, a sport is sokat segít. Ha csak tehetjük, induljunk sétákra, főleg délelőtt. Szervezzünk hétvégi kirándulásokat! Ne szürküljünk bele a télbe, hordjunk színes ruhákat. Otthon is tehetünk a hangulatunk javításáért, piros és narancs színű gyertyákkal máris jobb kedélyállapotot varázsolható. Kössük le a figyelmünket olyan tevékenységekkel, amik örömmel töltenek el. Ha ez mégsem elég, érdemes pszichiáter szakorvossal konzultálni a konkrét terápiás lehetőségekről – mint a fényterápia, antidepresszív gyógyszer, pszichoterápia.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában