Gyöngyösoroszi

2019.02.26. 17:30

Az ásványok szerelmese megmutatja páratlan kincseit

A valamikor akkumulátor­feldolgozó üzemnek szánt épületben ma már több ezer, a világ számos tájáról gyűjtött, a néhány dekagrammostól a több száz kilós ásványokig láthatnak kincseket Magyar Balázsnál az érdeklődők.

Hliva Éva

A kézitáskában hazahozott ásvány Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A község határában az egykori ércbánya szomszédságában álló Ásványok Háza kívülről nem ejti ámulatba a látogatót, ám belépve tátva marad az ember szája. Nemcsak azok számára érdekes az itt kiállított több ezer ásvány, akik szakértőszemmel vizsgálják a kőzeteket, hanem a laikusoknak is lenyűgözőek az egyes darabok és azok történetei. Ugyanis mindegyiknek saját sztorija van – hívja fel a figyelmünket Magyar Balázs, a Magyarországon egyedülálló méretű ásványgyűjtemény tulajdonosa, aki végigkalauzol bennünket a két hatalmas teremben.

Hamar kiderül, hogy vezetőnknél korán kialakult az életre szóló vonzalom az ásványok iránt, és a szenvedélyes gyűjtő geofizikusként nagyon is ismeri és érti a kőzetek világát. A gyűjteménynek helyet adó épület használt akkumulátorfeldolgozó üzemnek épült, ám az itt élők tiltakozása miatt soha nem készült el. Uniós pályázat segítségével sikerült felépíteni és 2014 augusztusában megnyitni.

– A kiállított ásványok száma kilencezer körüli, de mindig cserélgetjük ezeket, így a szekrények aljában lévőkkel összesen meghaladja a tizenegyezret a számuk – saccolja a múzeum tulajdonosa, aki az egykori ércbánya rekultivációs munkáit is irányítja. Környezetvédelemmel, kármentesítéssel foglalkozik.

A bánya jelenéről és múltjáról készült fotósorozattal, bányászok által használt egykori munkaeszközök kiállításával igyekszik ezt a világot is bemutatni és megőrizni az utókornak. Azt meséli, a bánya 1986 áprilisában zárt be, azóta csak meddőhányókon véletlenül leesett ásványokat lehet találni. Napjainkban rekultiválás alatt álló bányába tilos a belépés, ezért az innen származó ásványok kézről kézre járnak, a számuk már nem növekszik.

A kézitáskában hazahozott ásvány Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Szerencsés időszakban születtem – magyarázza –, mert még járhattam a budapesti Geológiai Technikumba, ahol tanulmányaim során hazánk miden lelőhelyét végiglátogathattuk. Több, 1965 és 1969 között gyűjtött ásvány van itt kiállítva. Később munkáim során bebarangolhattam a volt Szovjetunió területét, így Kazahsztán, a Dél-Urál, a Kaukázus után majd három és fél évig Mongóliában dolgoztam, majd négy évig Kubában. E tájakról is jó néhány kőzet származik, de Mexikó, Ecuador, Peru, Brazília néhány szép ásványa is látható itt. Nem felejtkeztem meg a Kárpát-medencében találhatókról sem, nagyon sok erdélyi darab is helyet kapott itt és persze több csere, vásárlás eredménye a tárlat – összegzi a kincseit a tulajdonos és mosolyogva hozzáteszi: – Ez kicsikét több mint megszállottság, de az emberi fejlődést mindig a természettudományokhoz való viszony határozza meg.

Nem jön zavarba, amikor a több ezer közül a kedvencéről kérdezem. Közli, az egyik nagy szerelem éppen a gyöngyösoroszi bányából való, ugyanis az ércbányából számos gyönyörű ásvány került elő annak idején.

– Az évtizedek alatt összegyűlt legszebb darabok kiemelt helyet kaptak, köztük a legnagyobb és legszebb a Mátra csillaga, amely egy szép manganokalcit 1983-ból. A másik, amely a Téli Mátra nevet viseli, szintén helyi gyűjtés. Ha az ametisztkristályokra ránéz az ember, a jeges, hideg, szikrázó hó látványát adja vissza – fejtegeti, és szavai után valóban így érzi a nézelődő is.

– A másik kedvenc a Dél-Urálból származik, ez a csaknem 40 kilós, zöld színű féldrágakő a malachit – mutatja. – Amikor ezt a kézipoggyászomban szerettem volna hazahozni, a reptéren leszakadt a táska füle és hatalmas robajjal esett a padlóra, de szerencsére a vámosnak volt humora és azt mondta, ha ez egy könnyű kézitáska, akkor most már vigye a hóna alatt…

S az akkor egyetemista ásványgyűjtő haza is hozta. Most ez is itt áll a többi között, hogy mások is megcsodálhassák.

– Kiváltképp a fiatalok – teszi hozzá –, mert fontos, hogy a mai gyerekek bepillantást nyerhessenek a természettudományok ezen ágába, hiszen közülük kerülhetnek ki a jövő geológusai, környezetvédői.

Ásványgyűjtő túrák indulnak

Márciustól októberig szerveznek ásványgyűjtő túrákat a Mátrában. Gyöngyössolymos, Gyöngyöspata, Mátraszentimre, Gyöngyösoroszi-Károlytáró, Parádsasvár is az idei úti célok közt szerepel. Meghirdetett időpontokban, vagy igény esetén ezeken felül is fogadnak csoportos jelentkezést is. Geológus munkatársuk tapasztalt túrázó, segít megismerni a helyszín geológiai sajátosságait, a gyűjthető ásványokat. Jelenleg tizenöt felszerelést tudnak biztosítani, amely vésőket, kalapácsokat, védőeszközöket tartalmaz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában