eger

2019.02.12. 07:00

Fűrész János nem hírért, névért, hanem tisztességért munkálkodik

Ülünk az asztalnál, beszélgetünk, vagy inkább csak hallgatom a hetvenhez közel járó, energiával, tettekkel teli embert. Hallgatom, s ahogy mesél, egyre jobban kezdem érezni, az élet színeinek sokasága, a tenni akarás ilyen mértéke igen kevés emberben adatik meg.

Hancsicsák Mihály

Fűrész János Balassi gondolatait követi Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Milyen is ő? A ház ahol beszélgetünk, kamaszkori építész vágyát testesíti meg. Otthonának harmonikus, mondhatni organikus miliője a természet tiszteletében, természetgyógyász ismereteiben gyökerezik. Az általa koordinált szervezet sikeres vezetése talán katonai pályájának hozománya. Az egyesületük gondozásában létrejött sok-sok rendezvény az emberi kultúra iránti kimeríthetetlen kíváncsiságából ered. Talán ilyen, de ennél is több.

Büszke a mára újra várossá avanzsált szülőfalujára, Mezőkeresztesre. Ez a település több neves embert is adott az országnak, elég csak megemlíteni Fekete Gyula írót vagy Koncz Gábor színészt.

Kamaszkorában inkább a műszaki érdeklődése dominált. Rádióműszerész gimnáziumba járt, szeretett barkácsolni, gyerekfejjel még a vályogvetés fortélyait is elleste. Mondja, volt katona édesapja nem erőltette, de azért örült annak, hogy az építészethez vonzódó ifjú inkább a katonai pályát választotta. A Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola után szolgálatba lépett, később kiegészítő mérnöki tanulmányokat hallgatott, majd 1985-ben vezetőmérnöki szakon végzett a szentpétervári katonai akadémián.

Házasságkötésekor kérte magát Egerbe, ahol 1978-tól szolgált nyugdíjazásáig. Még katonaként tanulta ki a természetgyógyászat ágait, s 1990-ben egy társával megalapították a Természetgyógyászok Heves Megyei Egyesületét. Bizonyára a kedves olvasónak is oly meglepő ezen fordulat, mint e sorok írójának. Válaszában visszanyúl gyermekkorához, a kezdeti érdeklődésének magjait nagyanyjának népi-gyógyászati praktikái vetették el. A folytatás ennél sokkal szomorúbb – mint meséli –, szüleinek halálában sajnos a nem megfelelő orvosi odafigyelés is közrejátszott.

Kitanulva a különböző gyógymódokat, még a kínai akupunktúrában is jártasságot szerzett. A kilencvenes évek elején megnyitotta Egerben saját rendelőjét, de egy másik ifjúkori vágya erősebbnek bizonyult, és újra váltott.

Az építészi vonzódás a családi otthon megteremtésében testesült meg, nekifogott a tervezésnek, majd az építkezésnek, ahol napi tizenöt órákat is dolgozott. A végeredmény egy organikus épület, melyben erősen tükröződik a természet iránti tisztelete, a katona jellem háttérbe szorul, itt az ősi energiákat értő természetgyógyász dominál.

Ha tömören kellene Fűrész Jánost jellemezni, akkor azt mondhatnánk, hogy egy szelíd-nyughatatlan ember. A természetgyógyász egyesület után egy tágabb látókörű, a kultúra teljesebb palettáját felölelő szervezetre vágyott. Az Életet az Éveknek klub bázisán, 2007-ben létrehozta az Ezüstidő Szabadidős Egyesületet.

Fűrész János Balassi gondolatait követi Fotó:Heves Megyei Hírlap

Mivel foglalkoznak? Tömören: szinte mindennel. Elég csak belenézni honlapjuk eseménynaptárába, egy művelődési ház is megirigyelhetné tevékenységüket. Nem egy rendezvényük már Eger rendszeres eseményeihez tartozik, mint például az Agria Aut Art képzőművészeti kiállítás. Itt évente mutatkozhatnak be a hobbialkotók, s büszkén mondja, tavaly a kiállítás három hete alatt 1400 látogatójuk volt.

Külön ki kell emelni a szervezésükben idén február ­23-án már 11. alkalommal megrendezendő Ismert egriek-Más szerepben című műsorukat. Ezen a város és a megye olyan tehetségeinek biztosítanak bemutatkozási, fellépési lehetőséget, akik e tevékenységeiket a szakmájuk mellett végzik. A műsor sokszínűségét mi sem példázza jobban, mint az előadások, melyek a zenétől, a táncig, a prózától a versig, mindent felölelnek.

Az otthoni teendők mellett irányít, szervez, igyekszik ott lenni a város kulturális eseményein, s folyvást keresi a rejtett tehetségeket. Honnan van energiája? Valószínűleg a mindenségből nyeri. Honnan van erre ideje? Mosolyogva meséli, régebben sokkal korábban kelt, mint mostanság. Kicsit megnyugodhatunk, van egy gyenge pont, de aztán kiderül, ez azt jelenti, hogy reggel hétkor fent van, s késő estig dolgozik. Hallgatva őt rádöbben az ember: tényleg nem csak a húszéveseké a világ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában