Vakcinák

2019.02.27. 07:00

Közeleg a kullancsszezon: súlyos kórtól óv meg az oltás

Hamarosan beköszönt a kullancsszezon, így érdemes már most beadatni a megfelelő vakcinát, mely a kullancsok által terjesztett vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás ellen véd.

Molnár Helga

– Maximálisan támogatom ennek az oltásnak a beadatását – mondta határozottan dr. Kristofori György, Sirok háziorvosa, portálunk egészségi állapotot elemző állandó tanácsadója.

– Kétfajta vakcina létezik, mindkettő használható, melyeknek van junio-r és felnőttváltozata. Az alap immunizálás három védőoltásból áll, mely a kullancsok által terjesztett vírusos agyhártya és agyvelőgyulladás ellen véd, a Lyme-kór ellen viszont nem. A folyamatos védelem biztosítása érdekében fiatalabb korban ötévente, 55-60 év felett pedig háromévente meg kell ismételni az oltást, az immunrendszer természetes öregedése miatt, hogy az megfelelő szinten maradjon – fejtette ki a doktor.

Hangsúlyozta, érdemes az oltást már most felvenni, hiszen az egyre melegebb időjárás megadja a lehetőséget a várva várt kirándulásokra, és meghozza a kedvet a kültéri programokhoz, azonban zöld lámpát ad a kullancsoknak is.

Hozzátette, ha találunk magunkban kullancsot, mihamarabb ki kell azt szedni.

– Viszont ha a csípés helyén 10-12 nap múlva nagyobbodó piros foltot fedezünk fel, azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen ez a Lyme-kór jele lehet, melyet sürgősen kezelni kell – mondta.

Az apró vérszívók nemcsak azok számára jelenthetnek veszélyt, akik természet közelében élnek, hanem a városok lakóira is, hiszen a közterületeken, parkokban is találkozhatunk velük.

Fontos tudni, hogy vannak olyan munkakörök, ahol a munkáltatóknak kötelessége biztosítani az alkalmazottaik számára a védőoltás felvételének lehetőségét, ilyenek az erdészetben, az erdőgazdaságban dolgozók, valamint az olajmunkások.

– A kislányom talán már el is felejtette, de egyévesen bizony kullancscsípés miatt kellett egy hónapon keresztül antibiotikumot szednie. Szerencséje volt – osztotta meg a Hírlappal Tóth Irén. Szavai szerint azért szerencsés a kislány, mert észrevették, eltávolították a kullancsot, amint felfedezték, s két héttel később, amikor megjelent a jellegzetes bőrpír, tudták, Lyme-kór lehet. Így időben kapott a kicsi célzott antibiotikumos kezelést, s így mára valóban elfelejthette, hogy őt fertőzött kullancs csípte meg. Az anyuka ezért mindenkit arra int, kirándulások után alaposan vizsgálja át gyermekét, s ha kullancsot távolít el a bőréből, figyelje később is, nincs-e bőrpír. Ez létfontosságú.

Heves megyében 2013–2018 között bejelentett kullancsencephalitis- és Lyme-kór-esetek száma évente

Év

Kullancsencephalitis

Lyme-kór

2013

2

48

2014

1

12

2015

2

46

2016

0

29

2017

0

25

2018

0

53

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában