Hagyományápolás

2019.02.12. 10:13

Küldetésük a ruszin érték bemutatása

A határon túli együttműködési megállapodásaik is tovább bővültek tavaly.

H. É.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A kultúra, a hagyományápolás mellett kiemelt fontosságú feladata lesz idén is a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzatnak a már hagyományos, legnagyobb eseményüknek számító Ruszin Kulturális Nap megszervezése. Egyebek között erről is beszéltek az idei első közmeghallgatásukon a nemzetiségi testület tagjai. Farkas János elnök a napokban megrendezett eseményen elmondta, fennállásuk tizenharmadik évére sikerült a ruszin kulturális értékeket bemutatni, megismertetni az itt élőkkel, ám ezt a munkát tovább kell folytatni.

Idén is nagyszabású kiállítással készülnek Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Augusztus végén nagyszabású kiállítást tervezünk – közölte –, amelyben a XVII. és XVIII. századi ruszin népcsoportok életét, tárgyait, ruházatát mutatnánk be, de az érdeklődők ezen a napon ruszin ételeket is kóstolhatnának majd.

Farkas János felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre bővül a velük együttműködők száma: – A város önkormányzatán túl több magyarországi ruszin önkormányzattal, helyi civil szervezettel vettük fel a kapcsolatot, valamint megújult Kárpátaljával és Vajdasággal is az együttműködésünk. Új kapcsolat van kialakulóban a Vajdasági Titeli Hagyományápolókkal. Folyamatosan részt veszünk a városi ünnepségeken és kiemelt rendezvényünk II. Rákóczi Ferenc születésének évfordulóján a koszorúzási ünnepség, melyet a Rákóczi Szövetség Gyöngyösi Szervezetével közösen tartunk. Önkormányzatunk folyamatos kapcsolattartás mellett biztosítja a vallásgyakorlás lehetőségét a gyöngyösi Szent Miklós görögkeleti ortodox egyházközségen keresztül Magyari István protoierej segítségével – zárta mondandóját az elnök.

Adakoznak, támogatnak is

– Harmincezer forintos támogatást adtunk a Nagyszőlősi Tisza Alapítványnak ruszin népviseleti ruhák vásárlásához. Kárpátaljára évente viszünk ruhaneműket, tartós élelmiszert, műszaki cikkeket, amiket önkormányzatunk tagjai gyűjtenek össze. Helyi családot is támogatunk ünnepekre ajándékcsomaggal, augusztusban pedig az iskolakezdésben segítettünk – ismertette Farkas János.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában