Dobó István Vármúzeum

2019.02.15. 16:01

Számos érdekes program lesz az egri vármúzeumban

 A Dobó István Vármúzeum időszerű programjait mutatták be a Dobó-bástya konferenciatermében pénteken.

Sz. K.

Ringert Csaba, az intézmény igazgatója úgy fogalmazott, ez év elején is számos szakmai, tudományos rendezvénnyel várnak mindenkit. Fókuszban a gyűjtemény címmel új sorozat indult januártól a vármúzeumban. Ez a Hatvan hatás – A Dobó István Vármúzeum 60 éve című időszaki kiállításhoz csatlakozik.

Császi Irén etnográfus elmondta, legközelebb február 27-én mutatják be az AGRIA kötet 51. számát, mellyel Bakó Ferenc néprajzkutató, múzeumigazgató születésének századik évfordulójára emlékeznek. Mindezt összekötötték a terepmunkájával, amikor anno farsang idején Novajon járt, s felvette a helyiek szokásait. Ennek okán vendégük lesz a Novaji Remélők Egyesülete. H. Szilasi Ágota művészettörténész közölte, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megjelenő kötetben olyan írások jelennek meg, amelyek összefoglalják Bakó Ferenc életútját.

Ezután Sz. Király Júlia közművelődési osztályvezető ismertette a Darth Vadertől Dobó Istvánig című szakmai műhelymunka eredményeit, s az új múzeumpedagógiai módszereket, kínálatot.

– Számos témakörben állítottunk össze foglalkozásokat – tájékoztatott. – Az egyikben eleink életmódját, hétköz- és ünnepnapjait láttatjuk. Az apródiskolán belül főként mozgásos játékokra várjuk a gyerekeket, akik a várműhelyben tárgyalkotó-, műhely-, s kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. A Gárdonyi közelében című témakörben az Egri csillagok című regényről hallhatnak a fiatalok, akiknek igyekszünk a múzeum minden gyűjteményét, s kiállítását megmutatni játékos, izgalmas, élménydús múzeumpedagógiai foglalkozásokon keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában