TOP

2019.02.18. 07:00

Több mint tizennégymilliárd forintból végeznek beruházásokat Egerben

Sikertörténetnek nevezte Habis László városvezető a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) eddig elvégzett munkát. A programnak köszönhetően fejlődik Eger intézményhálózata, gazdasága és infrastruktúrája is, több mint tizennégymilliárd forintból végeznek beruházásokat.

Süli Kinga

Három egri orvosi rendelő újult már meg a TOP keretében

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A TOP keretében megvalósult fejlesztésekről csütörtökön tartott sajtótájékoztatót a városvezető, Turcsányi Dániel alpolgármesterrel közösen. Habis László hangsúlyozta, a városvezetés prioritásként kezeli a projektek megvalósítását, és aláhúzta, az egri TOP előkészítése és eddigi eredményei sokak kitartó munkájának és összefogásának eredményeként születtek meg.

Három egri orvosi rendelő újult már meg a TOP keretében
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Turcsányi Dániel alpolgármester számszerűsítette az eddigi eredményeket. Elmondta, huszonhat támogatási szerződést kötöttek, összesen harminckilenc projektelem valósul meg a TOP keretében. Tíz elem már lezárult, húsz folyamatban van, kilenc pedig előkészítés alatt. A lezárult projektek között szerepel az egri orvosi rendelők fejlesztése, a Vitkovics ház energetikai ­rekonstrukciója, valamint a Csiky Sándor és a Maczky Valér utcák felújítása. Az előkészítés alatt álló projektek esetében a kiírások előkészítése zajlik, és még idén elindulnak a közbeszerzések. Ilyen projekt a Kertész utca felújítása, a turizmusfejlesztés, valamint a Sas út felújításának második üteme is.

Habis László kiemelte, fontos, hogy az egriek is részt vettek az előkészítésben, és azóta is élénken érdeklődnek a fejlesztések iránt. Támogató légkört tapasztal a városban, az itt élők értik, hogy értük és a város jövőjéért, versenyképességének, vonzerejének, megtartó erejének növeléséért történnek a fejlesztések.

Turisztikai funkciót kap az egykori Egrix és a Rác templom is

Habis László polgármester lapunknak elmondta, a TOP keretében valósul meg Rác templom felújítása és az egykori Egrix rehabilitációja is, bruttó 590 millió forintból.

– A Rác templom esetében a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyével konzorciumban tervezzük az épület homlokzatának felújítását. Az ehhez szükséges uniós forrást átadtuk a tulajdonosnak, s a tetőfelújításhoz kilobbizott ­minisztériumi forrás mellett a szükséges terveket ugyancsak az egyház rendelkezésére bocsátottuk. A TOP programunk keretében interaktív elemekkel bővülhet a templom programkínálata, de megújul a fogadóépület, a csapadékvíz-elvezetés, és a zöldfelületek is – részletezte a városvezető.

Az egykori Egrix területén egy közösségi park kialakítását tervezi a város. Olyan találkozóhelyét, ahol összejöhetnek a fiatalok, de a kisgyermekes családok, vagy akár a nagyszülők és unokáik is hasznosan tölthetik el közösen szabadidejüket.

– Az Egrix esetében már elindult a szükséges bontási munka, ezt követően egyrészt létrehozunk egy találkozóhelyet fákkal és padokkal, másrészt új ingatlanrészek épülnek, ­illetve megtörténik a sportpálya területének átalakítása, a pályaszint kialakítása is – ismertette a főbb terveket Habis László. Hozzátette, a pincét is átalakítják, a megmaradó épületszárny pedig egy kerékpáros szaküzletnek ad majd otthont. A komplex program megvalósítása 2020-ban várható.

A cikk Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Heol.hu együttműködésével készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában