erdei fülesbaglyok

2019.02.05. 09:34

Több tucat bagoly lepte el a polgármesteri hivatal udvarát Gyöngyösön

Mint megtudtuk, a madarak nem jelentenek veszélyt, nem kell zavarni őket.

H. É.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Több tucat bagoly gubbaszt a ­polgármesteri hivatal­ udvarának fenyőin. A városba költöző madarak látványa azonban nem kelt riadalmat, már tavaly is itt teleltek a szárnyasok. A szakértők szerint ugyanis az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit, mert melegebb van és nem jelentenek veszélyt rájuk a nagyobb testű ragadozómadarak sem.

Több tucat bagoly telel a polgármesteri hivatal udvarán Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Nappal a fák ágain ücsörögnek, éjszaka vadászni indulnak. Nem veszélyesek, éppen ellenkezőleg! Jelenlétük több szempontból is hasznos. A madarak mindegyike ugyanis napi három-hat rágcsálót is elfogyaszt, ami száz madárral és három hónapnyi teleléssel számolva akár ötvenezer mezőgazdasági kertevő egeret és pockot jelent – állítja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívásában.

A szervezet a lakosság bevonásával ismét erdei fülesbaglyok telelőhelyeinek országos felmérését hirdette meg, amelyhez bárki csatlakozhat megfigyeléseivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában