Zöld város-program

2019.03.30. 15:30

300 milliós hitelből újítanák fel a lőrinci kerékpárutat

A belváros rendbetétele napokon­ belül elkezdődik, de a templom külsejének a tatarozása egyelőre még kérdéses.

Tari Ottó

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Albert Péter

Hamarosan a gallyazással és a növényzet ifjításával elkezdődik a Zöld város-program első üteme. A szep­temberig zajló – összesen nettó 232 millió forintos ­pályázati forrásból megvalósuló – beruházás során megépül az Árpád úti szervizút keleti oldala, valamint megszépül a polgármesteri hivatal környéke és a templomkert is. Ám a templomépület külső tatarozásáról még nem született döntés, noha az imahely vakolata az elmúlt években igencsak viharvertté vált.

A püspökség támogatása fontos lenne

Víg Zoltán polgármester a Heolnak azt mondta: már elég régóta szeretnék felújítani a szintén a városközpont impozáns helyén álló templomot, s erre a feladatra az önkormányzat idei büdzséjében harmincmillió forintot el is különítettek. A teljes költség azonban a becslésük szerint legalább 80–100 millió forint lenne, éppen ezért a különbözet előteremtéséhez a Váci egyházmegye segítségére számítanak.

A templom külső tatarozásához csaknem százmillió forintra lenne szükség
Fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

A tárgyalásokat ­követően jelenleg a kedvező választ várják. A polgármester szerint az idő sürget, ugyanis – ha rendelkezésre áll az összeg – a munkálatokkal a Zöld város projekt befejezésével egy időben, azaz kora ősszel végezni kell. Ha viszont a püspökségen kedvezőtlen döntés születik, az erre a célra félretett harmincmilliót a város saját fenntartású közútjainak, járdáinak a felújítására fordítják – közölte a polgármester.

A bicikliutat is rendbe teszik az idén

A közeljövő másik fontos teendője a helység teljes hosszában végigvezető kerékpárút polgármesteri hivataltól a selypi útkereszteződésig vezető szakaszának a rekonstrukciója. A csaknem három kilométer hosszúságú részt nemcsak kijavítanák, hanem a felületét szélesítenék is, mivel sok helyen a lakóházak frontjához közel vezet a nyomtáv, ami balesetveszélyes a portákról kilépők vagy járművel kisorolók számára éppúgy, mint a bringások esetében.

A képviselő-testület a beruházást fejlesztési hitelből szeretné megvalósítani, ezért 300 millió forint felvételéről határoztak, s jelenleg a kormányzat jóváhagyására várnak. Kedvező elbírálás esetén nyomban elkezdik a munkát, s ha a pénzből maradna valamennyi, azt is út- és járdafelújításra költenék – tájékoztatott Víg Zoltán.

Visszahelyezik a selypi településnév-táblát

Nem eget rengető kérdés, de a Selypen élők lokálpatriotizmusának mindenképpen jót tenne, ha a lakóhelyük kezdetét jelző közlekedési tábla visszakerülne a Temesvári ­utca végéhez. A városba vezető utak mentén ugyanis mindenhol külön is feltüntetik a településrész elnevezését – így a Mátravidéki Erőműét – is, a selypi tábla viszont nemrégiben „eltűnt” a jelzett területről.

Víg Zoltán megígérte, hogy intézkedik ebben a kérdésben, s harminc napon belül orvosolják a problémát. A Mátravidéki Erőműre visszautalva pedig a város első embere még azt is megemlítette, hogy az ottani önkormányzati tulajdonú bérlakásokat ismét meghirdették; a két bérleményre számos jelentkező adta be pályázatát. S hogy kik lesznek a szerencsések, arról természetesen a képviselő-testület határoz.

Az út, ami nem is létezik…

Selypen, főként a volti cukorgyári lakásoknál, meglehetősen kusza az ingatlanok számozása. Főként azóta feltűnő ez, hogy a csomagküldő szolgálatok nem mindig találják meg az adott lakást. Ennek egyik oka, hogy a porták elkülönített udvarokban találhatók, s a számozásuk a mai szemlélő számára nem mindig logikus. Schottner Norbert jegyző elmondta: a rendelet szerint a házszámoknak a városközponttól kifelé kell emelkedniük, de a lakótelepeken a régi szokások maradtak életben. A másik rendellenesség ugyanitt, hogy „Cukorgyári út” hivatalosan nem is létezik, ám a nyilvántartásokban ez az elnevezés szerepel, s a postás is kiszállítja a küldeményeket. Az érintett lakók amúgy aligha örülnének a változtatásnak, mivel megszokták a jelenlegi helyzetet, s egyébként is macerás lenne az okmányok átíratása...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában