Tisza-tó

2019.03.30. 20:00

Élménydús fürdőzést ígérnek a Tisza-tavi strandok

Fejlesztenék a vízpartot, s látogatóbarát tematikát alakítanának ki a strandokon még a szezon előtt. Mindez több száz millió forint támogatásból valósulhat meg, a Tisza-tavi fejlesztési program keretében.

Szabó Katalin

Cél, hogy még többen keressék fel a családbarát Tisza-tavat

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Korsós Viktor

Hétszázmillió forint kormányzati forrásból fejlesztik hét településen – köztük a Heves megyei Kiskörén, Sarudon és Tiszanánán – a Tisza-tavi szabadstrandokat. A tervek szerint június 30-ára elkészülnek a beruházásokkal – jelentette be a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke a napokban Abádszalókon. Piroska Miklós sajtótájékoztatón elmondta: a támogatói okiratok aláírása megtörtént, illetve folyamatban van – tudatta az MTI. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a Tisza-tó hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai régiója, ahol a kerékpáros-infrastruktúrát is fejlesztik, emellett felújítják a vízi sétányokat és tanösvényeket, valamint tematikus szigeteket is kialakítanak. Terveznek egy cölöpházas élményfalut is.

Cél, hogy még többen keressék fel a családbarát Tisza-tavat
Fotó: Korsós Viktor / Heves Megyei Hírlap

A Magyar Turisztikai Ügynökség döntése alapján a Tisza-tavi­ ­strandfejlesztési program keretében bruttó 100 millió forint támogatással folytatódhatnak a sarudi KalandPart 2018-ban elkezdett fejlesztései. Új lehetőségek nyílnak pihenésre, strandolásra is a vízi attrakciók mellett. A kiskörei és a tiszanánai strandot ugyanennyi pénzből korszerűsíthetik.

Magyar Csilla, Kisköre polgármestere a Heolnak elmondta, minden Tisza-tavi, érintett strandnál elvárás a gyermekközpontúság. Fő cél, hogy minél inkább gyermek- és családbaráttá váljanak a tónál található strandok.

– Kiskörén eddig is erre törekedtünk. Most a vízparti területet szeretnénk ­fejleszteni, továbbá olyan látogatóbarát tematikát próbálunk kialakítani, amely a családosoknak és a fiataloknak újabb élmény lenne. Az összeg egy részét éjszakai fürdőzés kialakítására fordítanánk, valamint a kisebb gyermekekkel érkezők részére egy védettebb területen pancsolót hoznánk létre. Ezentúl sportolási lehetőséget alakítanánk ki a vízparti részen, és napozóstégről, eszközfejlesztésről, árnyékolórendszerekről, a csúszda jelentősebb felújításáról, s éjszakai kivilágításról is gondoskodnánk – ismertette a városvezető.

Úgy fogalmazott, hogy miután egy kormányhatározat jóvoltából kiemelt régióvá vált a Tisza-tó a Hortobággyal és Debrecennel együtt, ennek köszönhetően 2030-ig folyamatosan fejlődhetnek ezek a strandok.

A polgármester elmondta, a nyolcvanas években alakították ki a kiskörei strand infrastruktúráját, ami mostanra megérett a felújításra. Érdekesség, hogy ez a legtisztább vizű strand, hiszen a legközelebb van az élő Tiszához. A meder közelségének köszönhetően jól cserélődik a víz, nem posványosodik, büdösödik be.

– Tisza-tavi arculatot szeretnének a tó körül található strandokon megvalósítani, ezzel is követve a balatoni s dunakanyari mintát. A további fejlesztésekbe mindenképpen bele kell építeni azokat az egyedi arculatokat, amelyeknek segítségével meg lehet különböztetni a miénket az ország más régióitól – jelentette ki.

Kücsön Gyula, a sarudi Élményfalu létrehozója korábban úgy fogalmazott, miután ezek a strandok megújultak, szebben, modernebben, európai színvonalon próbálják meg kiszolgálni a vendégeket. Cél, hogy a turisztikai választék bővüljön, még többen fedezzék fel a Tisza-tavat, s emelt szintű, az eddigieknél színvonalasabb szolgáltatásokban lehessen részük a térségbe látogatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában