Biciklipálya

2019.03.05. 11:30

Érdeklődés híján nem akarnak költeni a hatvani kalandpályára?

Az önkormányzat nem tervezi, hogy komolyabb átalakításokat végez a Zagyva árterében lévő bringapályán, mert illetékeseik szerint nincs rá érdeklődés.

Tari Ottó

Az elmúlt időszakban ismét a híradások fókuszába került a Zagyva árterében lévő kerékpáros kalandpark ügye. Hogy miért, annak vélhetően egyetlen oka lehet: a létesítményt annak átadása óta egyáltalán nem használják az extrém sportok kedvelői.

A százszázalékos uniós támogatásból, 391 millió forintból épült komplexumot 2015-ben avatták fel. Fenntartója és működtetője az önkormányzat, amelynek vezetése annak idején presztízsberuházásként tekintett a létesítményre. Nem véletlenül, mivel a hírekkel ellentétben a bringapálya – a Zagyva gátján vezető kerékpárútprojekt részeként – jóváhagyott tervek alapján, állítólag szakszerűen, olyan anyagokból és technológiával épült meg, amelyek az esetleges árvizeknek is ellenállnak. Az átadás idején azonban sajnálatos baleset történt: egy reklámfotózás alkalmával megsérült egy kerékpáros, s ez alighanem rányomta bélyegét a pálya megítélésére. Pedig talán árnyaltabbá tette volna a képet, ha akkoriban nyilvánosságot lát az is, hogy – mint hírlik – az extrém kerékpározásra készült pályát nem az e célra készített kétkerekűvel igyekeztek propagálni.

Bringapálya az átadáskor. Tavaly egyetlen érdeklődő sem regisztráltatta magát Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A hasonló létesítmények más országokban igen népszerűek, számos helyen sorban állnak a használatukért. Nálunk azonban nincs túlságosan fejlett kultúrája az extrém kerékpározásnak, s a tapasztalatok alapján napjainkban jelentősebb igény nem is mutatkozik erre. A pálya ugyan hozzájárulhatna a sportág népszerűsítéséhez, de az előzmények ismeretében erre bizonyára jó ideig várni kell még.

A fenntartó önkormányzatnak viszont nemcsak a működtetés, hanem a karbantartás is a feladatai közé tartozik. Utóbbi „gazdája” a Hatvani Szolgáltató Intézmény, amelynek igazgatója, Havassy Kálmán úgy nyilatkozott: a pálya túl extrémre sikerült. A sportág népszerűsége korántsem mozog olyan tág határok között, mint például a futball vagy a kézilabda; nagyon kevesen művelik, s utóbbiak közül is csak kevesen jönnek ide – jelentette ki. Információnk szerint tavaly például egyetlen érdeklődő sem regisztráltatta magát.

Az önkormányzat 2021 nyaráig vállalt fenntartási kötelezettséget, s a tervek szerint addig már nem terveznek komolyabb átalakításokat a kalandparkban.

Mint fentebb említettük, a létesítmény a Zagyva töltésén futó kerékpárútprojekt részeként valósult meg. Utóbbi jelenleg Boldogot és Hatvant köti össze, s a tervek szerint megyénkben északi irányban folytatódik majd, Lőrincit érintve, egészen Apcig. Mivel az eddig elkészült szakaszt az átadást követően sok bírálat érte – garanciális javításokat is kellett végezni az aszfalton –, a további részeket olyan technológiával építik majd meg, amely jobban ellenáll a gát mozgásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában