közgyűlés

2019.03.28. 17:22

Fokozott ellenőrzés lesz az agresszív kéregetők miatt Egerben

Döntöttek a Feszt!Eger támogatásáról is.

Süli Kinga

Kovács József: Fokozottabban figyelünk a belvárosi kéregetőkre Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A gyermekétkeztetés díjának emeléséről, városi rendezvények és civil szervezetek támogatásáról, valamint hitelfelvételről is döntött csütörtökön az egri közgyűlés. A tanácskozáson szóba került az elektronikus hulladékfeldolgozó üzem ügye is, amely jelentős indulatokat váltott ki.

A napirendek tárgyalása előtt a már megszokott módon a képviselők kérdéseket intézhettek Kovács József rendőrkapitányhoz. Felmerült, hogy a belvárosban egyre gyakrabban fordulnak elő agresszív kéregetők, akik mind a turistákat, mind a helyieket zavarják. A parancsnok elmondta, észlelték a problémát, s a jövőben fokozott ellenőrzést terveznek a kéregetők, valamint a jogtalan behajtások okán a belvárosban.

Az első vitára mindössze az első napirendi pontig kellett várni, amikor is a gyermekétkeztetés díjának emeléséről kellett határoznia a grémiumnak.

Habis László polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, az elmúlt időszakban számos élelmiszer ára emelkedett, s a gyermek- és diákétkeztetés további magas színvonalának biztosítása érdekében van szükség a nyersanyagárak 4,2 százalékos emelésére. Ezt követően polémia alakult ki arról, családbarát-e a kormány, illetve Eger városa, avagy sem, végül némi csatározást követően 14 igen és 4 nem ellenében elfogadták az emelésről szóló rendelettervezetet. Eszerint május 1-jétől a tízóraik, uzsonnák átlagosan 3-4 forinttal, míg az ebédek 12-13 forinttal kerülnek majd többe.

A képviselők egyhangúan megszavazták, hogy a hivatal közszolgálati tisztviselőinek illetményalapja 2019. július 1-től 46 ezer 380 forint legyen, a korábbi 38 ezer 650 forint helyett. Ehhez Császár Zoltán (Független) mindössze annyit fűzött hozzá, kár, hogy tíz évet kellett várni arra, hogy a kiemelkedő munkát végző tisztviselők bére emelkedjen. Arról is döntöttek, hogy a város 475 millió forintos hitelt vesz fel különféle fejlesztések finanszírozására, egyebek között óvodai beruházásokra, út- és járdafelújításra, térfigyelő kamerák telepítésére.

Kovács József: Fokozottabban figyelünk a belvárosi kéregetőkre Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Meghatározó kulturális, turisztikai rendezvények támogatásáról is határozott a testület. Martonné Adler Ildikó (Fidesz-KDNP)közölte, idén 39 millió forintot biztosítanak a különféle nagyrendezvényekre, annak érdekében, hogy a város továbbra is igényes és széles rétegeket megmozgató programoknak adhasson otthont. A döntés értelmében 14,5 millió forint támogatást kap a Feszt!Eger, 5,5 milliót a Kaláka Fesztivál, további hét nagyeseményhez is hozzájárulnak. Bátori István (Fidesz-KDNP) a civil szervezeteknek megítélt támogatásról szólt. Mint kifejtette, ebben az évben 5,7 millió forintot különített el e célra a közgyűlés, s 56 szervezet számára biztosítanak forrást programjaik megvalósításához.

A legnagyobb indulatokat a tizenötös napirend tárgyalása váltotta ki, azon belül is a Mirkóczki Zita (DK-Együtt-MSZP) által benyújtott módosító indítvány. A képviselő azt kérte, az áprilisi közgyűlésre készüljön tájékoztató anyag arról, hogy áll az elektronikus hulladékfeldolgozó üzem ügye. Habis László elmondta, nem akarja kitenni annak a testületet, hogy nem megbízható forrásból dolgoznak, szeretné, ha készülne részletes szakértői tanulmány, ami alapján megvitathatják a problémát, de ehhez jóval több időre van szükség.

Hangsúlyozta, nincs meg a jogi feltétele ma az üzem megnyitásának, aki azt állítja, hogy a létesítmény holnap, vagy akár fél év múlva működhet, az valótlanságot mond. A módosító indítványt nem fogadta el a testület, de a városvezető ígéretet tett arra, hogy amint új információi lesznek a hulladékfeldolgozóval kapcsolatban, azt haladéktalanul a képviselők elé tárja. Aláhúzta, az ügy jelentőségére figyelemmel a lehető legkörültekintőbben kell eljárnia a testületnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában