közlekedés

2019.03.27. 20:00

Jelentősen megnőtt a forgalom az M25-ösön

Az előre meghatározott ütemterv szerint halad az M25-ös gyorsforgalmi út építése. A tavaly átadott északi ütemnek nevezett szakaszon egyre nagyobb a forgalom. A Maklár és a 3-as főút közötti útszakasz mentén pedig kivágták már a fákat, ezzel láthatóan is megkezdődött a Bosch üzeméhez vezető átkötőút készítése is.

Sike Sándor

A térség országgyűlési képviselője, Nyitrai Zsolt jelentette be még 2017 őszén, hogy a kormány két és fél milliárd forintos keretet irányzott elő az M25-ös gyorsforgalmi úttól a Bosch-üzemig tartó átkötőút megépítésére. Időközben a beruházási összeg jelentősen megnőtt, a pletykák időnkét már hatmilliárd forintról szólnak. Ezért is kérdeztük meg a ­Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési (NIF) Zrt.-t a beruházás tartalmáról és arról, hogy mennyibe kerül az út létesítése.

A NIF kommunikációs igazgatója, Hideg András a Heolnak azt mondta, hogy a maklári átkötőutat a 2501 jelű, már korábban felújított 2,6 kilométeres szakasz paramétereivel megegyezően alakítják ki, kétszer egy sávon 11 méter koronaszélességgel. A beruházás részeként létesítenek egy külön szintű csomópontot is az M25-ös autóúton, illetve létrehoznak egy körforgalmú csomópontot a 251. számú maklári átkötő- és a 2501 jelű út csomópontjában, azaz a Bosch-bejáró útjánál. Ezzel egy időben átépítik és szélesítik a 2501-es – korábban felújított – szakaszáig tartó 600 méternyi részt is.

Az M25-ösön jelentősen megnőtt a közlekedő járművek száma
Fotó: Nemes Róbert / Heves Megyei Hírlap

Ami pedig a költségeket, illetve a beruházás megvalósulásának időpontját firtató kérdésünket illeti, a kommunikációs igazgató válaszul közölte: a 2017-ben meghozott, az egyes gazdaságfejlesztési beruházásokhoz kapcsolódó közutak fejlesztéséről szóló kormányhatározat az M25-ös autóút maklári csomópont és összekötő út megvalósítására bruttó 4300 millió forint biztosításáról rendelkezett. Az autóút déli része az eredeti ütemezésnek megfelelően halad, nincs késedelem, és nem merültek fel költségnövelő tényezők. A forgalomba helyezés várható dátuma jövő év nyara.

A már használatban lévő, északi ütemben elkészült útszakasz forgalmáról ­Vámosi Lászlótól kaptunk tájékoztatást. Andornaktálya polgármestere levélben kereste meg a Magyar Közút Heves Megyei Igazgatóságát, azt is tudakolva, hogy milyen mértékben csökkent a falun átmenő forgalom és milyen az új szakasz kihasználtsága. A neki március 13-án keltezett levélben a megyei közúti igazgatóság jelezte, hogy a 2501. számú út andornaktályai átkelési szakaszán, a helyszínen tapasztaltak alapján, csökkent a gépjárműforgalom, a tehergépjárműveké pedig jelentősen kisebb lett. A közút szerint ez az utóbbiak közlekedést tiltó korlátozásának köszönhető. Az M25-ösön ­való forgalomnövekedésről pedig az autóúton található forgalomszámláló állomás adatai tanúskodnak.

– A közút leveléből kiderül, hogy mennyi most az M25 járműforgalma – mondta Vámosi László. – Az andornaktályai adatok ugyan nem állnak rendelkezésre, de ki lehet következtetni abból, hogy mennyi volt az építés előtt. Ha jól emlékszem, 12 és 14 ezer között mozgott a napi átlag. Ebből le kell vonni az M25-ösön mért jelenlegi adatokat, ami alapján elmondható, hogy már most legalább felére csökkent a falun átmenő forgalom.

Növekszik a forgalom ezen a pályán

A tavaly átadott gyorsforgalmi úton kihelyezett forgalomszámláló állomás adatai alapján az autóút forgalma folyamatosan nő – közölte a Magyar Közút Heves Megyei Igazgatósága. Március első hetében az összes járműdarabszám hétköznap 6996 és 8532 jármű/nap között mozgott, hétvégén pedig napi 5142 és 6221 volt, amiből tehergépjármű naponta 200 és 240 között változott. Ezen értékek már jelentős forgalmat képviselnek, melynek során Andornaktálya átkelési szakaszáról is el kellett vonni a forgalmat. Ezen a részen még nem állnak rendelkezésre ­forgalomszámlálási adatok, amint feldolgozzák, azokat is megküldik. A forgalomnagyság további csökkenését várják a 2020-ban átadandó M25-ös autóút jelenleg épülő szakaszainak forgalomba helyezése után – írták a polgármesternek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában