Modellezés

2019.03.19. 11:30

Jubileumi kiállítás nyílt a recski modellezőkör építményeiből

Állandó kiállítás nyílt a helyi művelődési házban abból az alkalomból, hogy idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját a modellezőkör.

B. K.

A településen hatvan éve kezdődött el a modellezés. Az általános iskolában 1959–2019 között a diákok lelkes, kitartó munkájukkal rengeteg repülő- és számos hajómodellt építettek meg, s értek el ezekkel jelentős sportsikereket. Nyolc egyéni magyar bajnoki, két csapat bajnoki címet és számos előkelő helyezést értek el a serdülő, illetve az ifi országos bajnokságon, területi, illetve megyei versenyeken.

Recsken a modellezést Fodor István tanár szerettette meg nagyon sok helyi fiatallal. Harminc évig segítette, bátorította a gyermekeket és rendszeresen versenyeztette is az iskola tanulóit. Kezdetben, az iskolában, ezután önálló modellezőklubként, majd az Ércbányász SE szakosztályaként működött a modellezés.

Kiállításon tekinthetők meg a legszebb darabok Beküldött fotó

Generációk ismerhették meg és adhatták át egymásnak ezt a technikai sportot. A recski fiatalokat összetartotta Pista bácsi határtalan lelkesedése és önfeláldozó munkája. Fodor István halálát követően a modellező munka nem szűnt meg, Szabó László vitte tovább a stafétát.

Egy rövid szünet után 2001-ben a szakcsoport jelenlegi vezetője, Vasas Zoltán indította újra ezt a szép elfoglaltságot. A Fiatalok azóta is lelkesen építik versenymodelljeiket. Kevesen tudják, de 2003-tól a Fodor István-emlékkupa a legértékesebb vándordíj, amit a modellező tanulók elnyerhetnek Heves megyében. Az évtizedek alatt több mint kétszáz kupa és érem került recski diákhoz, ezzel a sportmodellezés az iskola és a település legeredményesebb sportága. A kezdeti célok ma sem változtak: az utánpótlás-nevelés és a szabadidő hasznos eltöltésének megszervezése. A modellezés hatvan éve a községi sportélet része, sok fiatalnak tartós, maradandó emlékek forrása, sok esetben a pályaválasztást, az életutat is meghatározó tevékenység.

Idén a kör 60. évfordulóján állandó kiállításra kaptak felkérést és lehetőséget. A bázist a modellezőműhely csodatára adja, a benne tárolt felbecsülhetetlen kultúrtörténeti és sportereklyéivel. Mint azt Vasas Zoltán elmondta, megpróbálják idevarázsolni az elmúlt évtizedek vidám hangulatát, hangulatos szakköri foglalkozásait. Az állandó kiállítás március 8-án nyílt meg, modellrepülőkkel, helikopterekkel, autókkal vár minden érdeklődő kicsit és nagyot Recsken, a művelődési házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában