Turizmus

2019.03.07. 11:30

Kiállításokon viszik hírét a népszerű helységeknek

Szilvásvárad főként az alföldi­ vendégeket igyekszik megszólítani, ­Bélapátfalva az iskolásokra, túrázókra számíthat.

Tóth Balázs

Február 20–24. között a Hung­expón rendezték az Utazás 2019 Kiállítást, amelyen ezúttal is megjelent Bélapátfalva. Szilvásvárad inkább a hasonló tematikájú vidéki kiállításokra koncentrál.

– Most is nagy érdeklődés övezte a standunkat – mondta Mezőné Kovács Edit, a béla­pátfalvi KulTurDia Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A látogatók az osztálykirándulások, a szállás- és túrázási lehetőségek, látnivalók mellett az apátsági éjszakai idegenvezetés iránt érdeklődtek. A bemutató óta sorra érkeznek a megkeresések, ajánlatkérések.

Az ügyvezető szerint a vásár nagy előnye az egyéni látogatók érdeklődésén túl az, hogy a turisztikai élet többi szereplőjével is kapcsolatot teremt: több utazási iroda képviselőjével, idegenvezetőkkel, szállásadókkal, a média, a marketing terén tevékenykedőkkel sikerül ilyenkor együttműködést kialakítani. A budapestin túl a debreceni, kecskeméti és szolnoki kiállításon is megjelenik a település. A cég elindította a Belapatfalvaturizmus.hu weboldalt.

Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere közölte, ők idén nem voltak Budapesten, mert az esemény presztízse csökkent. Viszont jártak Debrecenben. – Külföldön is megjelenünk a kiadványainkkal, de a külhoniak főleg a meleg vizes fürdők miatt látogatnak Magyarországra. A lovasturizmus erősítése nekünk pozitívum lenne, hiszen a lovassportok külföldön is népszerűek – fejtette ki Szaniszló László.

Bélapátfalva a környék települései közül mutatkozott be a nagyközönségnek a budapesti Utazás Kiállításon Fotó: Zakkar Sándor

Számos programra várják idén a látogatókat. A városban április 22-én, húsvéthétfőn kemencét avatnak, s lesznek hagyományőrző és gyerekprogramok is. Az apátsági templomban idén is indulnak éjszakai idegenvezetések. Június 9-én pünkösdi koncertre, június 22-én a Múzeumok Éjszakájára, június 27-én a Kaláka Fesztivál Verskoncertjére, 30-án a Bükki Művészeti Napokra, szeptember 14-én a Nyitott Templomok Éjszakájára várják a vendégeket. Júniusban Bélkő Vertical futóverseny, júliusban hegyi drift, augusztusban magyarnóta-est, Zenés Tóparty Est és motorostalálkozó lesz Bélapátfalán.

Szilvásváradon húsvétkor, gyermeknapkor, pünkösdkor sok gyerekprogramot tartanak. Számos lovasviadalt rendeznek. Júliusban és augusztusban is tart előadást a Nemzeti Lovas Színház. Május végére tervezik a szokásos hegyikerékpáros-versenyt. Június 29-én Nyáresti Zenebona lesz a Szalajka-völgyben, július 19–21. között Nyárköszöntő szomszédünnepet, július 26–28. közt II. Ősember Fesztivált tartanak. Szeptember 7-én Szilvanap, szeptember 28-án szüreti felvonulás lesz. Az önkormányzat a helyi cégek számára pályázatot ír ki rendezvények szervezésére ötmillió forint keretösszeggel.

Felújítják az Orbán Ház Múzeumot

Hárommillió forintos pályázati támogatással nyolcmillió forintból újítják föl az Orbán-házat Szilvásváradon. Az Orbán Ház Múzeum néprajzi kiállítást is tartalmaz, valamint állandó tárlattal mutatja be a környék geológiáját és őstörténetét.

– A múzeum udvarára költözik a Regös József ­vezette Archeopark, két attrakció lesz egy helyen, így várhatóan több csoport, főként kiránduló diákok fogják látogatni a múzeumot, ahol így állandó felügyelet lesz. Több programot is tervezünk szervezni oda, azt szeretnénk, ha a turizmus nem csak a település felső részén koncentrálódna – emelte ki a beruházás jelentőségét Szaniszló László. A település polgármestere kifejtette, az épületen az 1980-as évek óta nem volt nagyobb felújítás. Most a kerítés és az épületek vakolatjavítását tervezik szellőző vakolattal, meszelő felületkezeléssel. Felújítják a villamos rendszert, a házhoz illő lámpatesteket szerelnek föl, s nagyon fontos előrelépés lesz, hogy WC-t és mosdót is kialakítanak az épületen belül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában