Zsuffa Tünde

2019.03.17. 07:00

Piros színű laptop vérvörös háttérrel

Zsuffa Tünde ötkötetes írónő húsz esztendő után tért haza Bécsből. Regényei a kommunista diktatúráról szólnak.

Litya László

– Új munkahely, idegen arcok, bemutatkozás. Informatikus: Milyen laptopot szeretnél? Típus, processzor, tárhely...., legalább két percig sorolta a paramétereket. Én rövidre zártam: Pirosat! Vicceltem, és lám, komolyan vették. Azt most inkább hagyjuk, mit gondoltak a körülöttem lévők, és hogy az antrém sikeres volt-e? Bécsben én voltam a „nő, a piros cipőben”, most pedig a „nő, a piros laptoppal”. Végül is ezen is lehet írni!

Zsuffa Tünde: Tárgyilagosan kell írni a történelemről Fotó: MW

Fenti, „nőcis” színválasztásáról a Bécsből húsz év után hazatért ötkötetes írónő, Zsuffa Tünde írt a Facebook-oldalán. Meglepő vagy sem, eddigi regényei a második világháborút követő új rend, a kommunista diktatúra áldozatairól szólnak. Nemcsak azokról, akiket vallattak, kínoztak és bebörtönöztek, netán megerőszakoltak és megöltek, hanem azokról is, akiket megfigyeltek, zsaroltak és ellehetetlenítettek. Akik a rettegésük nyomán végül önkezükkel vetettek véget a földi életüknek.

– Addig nincs nyugtom, amíg a titkaikat meg nem fejtem. Ugyanis folyton hallom az emberek némaságában elrejtett sikolyokat: a félelem sikolyait – mondta. – A legnagyobb problémát ott látom, hogy a történelemkönyvek sokáig csak ideológiákról, eseményekről, évszámokról szóltak. Nem az emberekről, akik a történelmet formálják. Sok minden tárgyilagos megítélésre vár, de egyre kevesebb a szemtanú, akik valóban olyannak mutatják be a korszakot, amilyen volt.

Én nem véletlenül választottam a regényeimben a kommunista diktatúra időszakát. Úgy érzem, hogy ez fehér folt a magyar irodalomban és történelemben, de mindenképpen ellentmondásos korszak, ellentmondásos emberekkel. Utóbbiakat pedig hajlamosak vagyunk kategorizálni. Nem mérlegelünk, csak kijelentünk. Például Horthy Miklós nevéből is szitokszót csináltak az elmúlt rendszerben. Mindenkit megbélyegeztek, aki körülötte élt.

– Egyet ne felejts el: Bécs a kémek városa! – lepi meg olvasóit új, ötödik könyvében. – Úgy ülj le egy újságíróval beszélgetni, hogy nagy eséllyel egy hírszerzővel kávézgatsz...

Új regénye a migránsválság és a terror közepette győzedelmeskedő szerelemről szól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában