Ellátás

2019.03.16. 07:00

Rokkantsági ellátás: felülvizsgálják a megváltozott munkaképességűeket

Nyolc éve született meg a rokkantsági, illetve a rehabilitációs ellátásra való jogosultságot szabályozó törvény. Az azóta végzett felülvizsgálatok sokszor keltettek indulatot azokban a „leszázalékoltakban”, akiket vélt vagy valós hátrány ért a rokkantsági fok megállapításakor.

Sike Sándor

A rehabilitációs ellátás ügyében legutóbb egy andornaktályai olvasónk kereste meg a Heolt. Elmondása szerint a negyvenes évei közepén járó fia egy hónapja esett át a minősítésen és a család legnagyobb megdöbbenésére a korábbi 80 helyett 60 százalékos egészségi állapotot rögzítettek nála, emellett elvették a gépjárművekben használható úgynevezett rokkantkártyát, valamint a közgyógyellátásra való jogosultságát is elveszítette ezzel az eredménnyel.

Vannak feketén dolgozó, betegebbnek minősítettek

– Nem értem a szakértői bizottságot, hiszen fiam állapota olyan, hogy otthonát hosszabb időre nem hagyhatja el – mondta az édesanya, aki egyúttal a nevük mellőzését kérte. – Széklettartási problémái között gépjárműhöz is kötött, ha valahová mégis mennie kell. Munkát vállalni tehát egyáltalán nem képes, mozgásszervi, ízületi gondjai pedig egyre rosszabb egészségi állapotot okoznak nála. Mindeközben személyes tapasztalataim szerint sokan 80–90 százalékos állapotuk mellett vidáman dolgoznak feketén, vagy tüsténkednek a ház körül.

Alapos vizsgálat is része a rehabilitációs jogosultság megállapításának. Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Olvasónk továbbá azt sem érti, hogy miért azok nem jogosultak a közgyógyellátásra, akik kevésbé rokkantak, így kisebb összegű ellátásban részesülnek, míg a nagyobb összegű rehabilitációs támogatást kapók részesei ennek az ellátásnak is.

Az észrevételek alapján megkerestük a Heves Megyei Kormányhivatalt, arról érdeklődve, hogy miként állapítják meg a rehabilitációs ellátáshoz szükséges megváltozott munkaképességi fokozatot? Hogyan történik, történt a már „rehabos” betegek felülvizsgálata, illetve egy új személy, igénylő esetében milyen procedúrán kell átesnie az érintettnek? Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a rendszerben vannak-e szubjektív elemek, amelyekkel bizonyos dolgokat az orvos, a bizottság megítélésére bíz a jogszabály, avagy szigorú protokoll alapján bírálják el a kérelmet.

A rehabilitációs hatóság szakértőkkel dolgozik

A kormányhivatal tájékoztatása szerint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény szabályozza a rokkantsági, illetve a rehabilitációs ellátásra való jogosultság feltételeit.

– Ezekre az ellátásokra – további feltételek megléte esetén – az lehet jogosult, aki a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján megváltozott munkaképességűnek minősül – fogalmaznak a kérdéseinkre adott válaszukban.

Ami a komplex minősítést illeti, annak az eredményéről szóló összefoglaló véleményt négy személyből álló szakértői bizottság készíti el. Két orvos szakértő, egy foglalkozási rehabilitációs szakértő, valamint egy szociális szakértő alkotja a bizottságot. Lényeges tehát, hogy a komplex minősítés nem csupán orvosszakmai, hanem emellett foglalkozási rehabilitációs és szociális szempontok figyelembe vételével készül.

Nagyon szigorú az eljárásrend

A kormányhivatal szerint az orvosi értékelésnél az eljáró orvos szakértő figyelembe veszi a kérelmező által benyújtott orvosi dokumentációban foglaltakat, az ügyfél panaszait, a személyes vizsgálaton tapasztaltakat. A komplex minősítést szigorú eljárásrend szerint készítik el, a véleményezés módszerét, szakmai szabályait egy 2012-es minisztériumi rendelet részletesen tartalmazza. Azért, hogy a komplex minősítést egységes szempontrendszer szerint végezzék minden rehabilitációs hatóságnál. A már ellátásban részesülőknek az ellátást megállapító döntésben megadott időpontban felülvizsgálaton kell hivatalból megjelenniük. Ha azonban az ügyfél állapota a komplex minősítés időbeli hatálya alatt rosszabbodott, ő maga is kérheti az újabb minősítést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában