Balesetek

2019.03.17. 10:58

Tizenöt éves csúcs közelében a munkabalesetek

Sok volt a baj a munkahelyeken, két ember életét is vesztette, miközben dolgozott.

T. B.

Tovább emelkedett a munkahelyi balesetek száma 2018-ban. Míg a válság éveiben megyénkben 500–550 esetet jelentettek a munkavédelmi hatóság felé, 2015-ben 655, 2016-ban 795, tavalyelőtt pedig 780 munkahelyen történt balesetről adtak számot. 2018-ban ennél is több, 859 sérüléssel járó esemény történt a Heves megyei foglalkoztatóknál. Ennél több, 893 utoljára 2004-ben történt. Az emelkedésből kivette a részét az utolsó három hónap, akkor 235 balesetet vizsgált ki a hatóság, szemben az előző év utolsó negyedévével, amikor 196 történésre derült fény. A több baleset között több volt a súlyos kimenetelű is, míg 2017 év végén két csonkulásos esemény következett be, addig 2018 októbere és decembere között további két súlyos munkabalesetet is jelentettek.

A tavaly feldolgozott munkabaleseti jegyzőkönyvek alapján egyébként két halállal, egy súlyos csonkulással és négy egyéb súlyos következménnyel járó, összesen hét súlyos és négy csonkulásos baleset történt Hevesben. Ez pedig rosszabb a tavalyelőtti adatoknál, hiszen akkor egy halálos balesetről, összesen pedig két súlyos és hat csonkulásos eseményről készült jelentés.

Tavaly két halálos munkabaleset is történt Illusztráció: B. D.

Tavaly országosan 23 ezer 738 munkabaleset történt, ami másfél százalékkal haladja meg az előző évi mennyiséget. Ezek közül hetvenkilenc volt halálos, ugyanannyi, mint a megelőző esztendőben. Az utóbbi öt évben 78–84 között mozgott a tragédiával végződő munkahelyi balesetek száma. Súlyos csonkulásos balesetből 42 történt, ami majdnem a duplája az előző évinek. Az egyéb súlyos esetek száma 57 volt, ami tizedével kevesebb a 2017 évinél. Az összes súlyos munkabaleset száma 178 volt, ami 8 százalékos emelkedést jelent, a csonkulásos eseteké pedig 253, ami ötödével lett több egy év alatt.

A legtöbb baj a feldolgozóiparban történt (9200), ám a legtöbb halálos áldozatot, ­22-t az építőipar követelte, ezen belül is a speciális szaképítés. Szintén sokan, kilencen vesztették életüket a szállításban tevékenykedő munkavállalók közül, s hat mezőgazdasági, valamint négy erdőgazdasági dolgozó is életét vesztette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában