Szakmák éjszakája

2019.04.17. 11:30

Aki elsajátít egy szakmát, az előtt kitárul a világ

Különböző foglalkozásokat próbálhattak ki és ismerhettek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok pénteken a Szakmák éjszakáján. Az esemény fő célja volt, hogy bővítse a diákok pálya- és szakmaismereteit.

Szabó Katalin

Immáron 4. alkalommal rendezték meg a Szakmák éjszakáját az Egri Szakképzési Centrum tagintézményeiben péntek este hat órától. Fábri Eufrozina, az Egri Szakképzési Centrum főigazgatója az Egri SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája udvarán tartott megnyitón kijelentette, ez egy jó alkalom arra, hogy a fiatalok megismerjék, kipróbálják a tagintézményekben oktatott szakmákat.

– Az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálja ezt az országos, pályaorientációs rendezvényt, melynek fő célja a tanulók pálya- és szakmaismereteinek bővítése, a különböző foglalkozások bemutatása, népszerűsítése és a szakmunka presztízsének növelése. Rendezvényünk jelmondata: Próbáld ki! Csináld meg! Ismerd meg! – fogalmazott. A főigazgató hozzátette, újdonságként bekapcsolódott a programba az egri vár is, amely régi mesterségek piacát varázsolta a látogatók elé.

Érdekes, interaktív foglalkozásokat vonultatott fel a program Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Habis László polgármester arról szólt, a megyeszékhelyen nagyszerű szakmai intézetek működnek évtizedek óta. Ez az este élményeket jelenthet a fiatalok számára, segíti őket abban az elhatározásban, hogy érdemes szakmát tanulniuk.

A rendezvény ötlete egy kisfiú­tól, Rozványi Salamontól származik, aki egy Kutatók éjszakája után felvetette, milyen jó lenne egy olyan alkalom, amikor kipróbálhatja, hogy mi minden lehet. Édesapja, Rozványi Dávid, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal munkatársa, a Szakmák éjszakája országos program szellemi szülőatyja útravalóul azt kívánta a tanulóknak, hogy merjenek álmodni, s valósítsák is meg azokat.

Az Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola két diákja is ellátogatott a rendezvényre, Minárovits Fannit kifejezetten az idegenforgalom s az angol szak érdekelte, László Zoé pedig a szépségiparban – fodrászat, kozmetika – szeretne elhelyezkedni.

Az Egri Szakképzési Centrum tagintézményei összesen 171 programmal készültek Heves megye öt váro­sában: Füzesabonyban, Hatvanban, Gyöngyösön, Lőrinciben és Egerben. A helyszíneken az érdeklődők érdekesebbnél érdekesebb versenyeken indulhattak, kézműves-, interaktív foglalkozásokon próbálhatták ki magukat, valamint ital- s ételkóstolón vehettek részt.

Országosan mintegy 44 szakképzési centrum kínálta programjait ezen az éjszakán. Cél volt, hogy a diákok közelebb kerüljenek a mesterségekhez, hiszen ez elengedhetetlen a helyes pályaválasztáshoz. Viszont a rendezvény nem csupán a végzős fiatalokat célozta meg, hanem az általános és középiskolásokat, valamint a felnőtteket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában