Szemléletformálás

2019.04.06. 11:30

Energiatudatosság az oviban – hiánypótló oktatáson vehettek részt megyénk óvónői

Megyénkben tartotta idei első, óvodapedagógusoknak szóló képzését hazánk egyik vezető energetikai cége. Eddig csaknem száznegyven hazai óvónő vett részt a négy éve elindított programban, amelynek fő célja a gyermekek energiatudatos szemléletre nevelése.

Süli Kinga

Tizenegy megyei óvónő gyűlt össze a múlt héten az egynapos egri képzésre, amely előadásokból, játékos feladatokból és jó gyakorlatok bemutatásából, cseréjéből állt. Kiderült, a résztvevők közül sokan eleve Zöld Óvodából jöttek azért, hogy tovább gyarapítsák jó gyakorlataik számát, növeljék intézményük környezettudatosságát, energiahatékonyságát.

A programot életre hívó Ariston Thermo Hungary marketingvezetője, Szilágyi Beáta portálunknak elmondta, cégük szeretett volna egy olyan projektet, amely erősíti a társadalmi szerepvállalást, s mivel úgy látták, hogy az óvodás korosztály számára nincs energiatudatosságra nevelő fejlesztő program, e mellett tették le a voksukat. A hiánypótló oktatást évente négy alkalommal rendezik meg hazánkban, minden alkalommal más-más megyében. Aláhúzta, fontosnak tartják, hogy egy energiatudatos nemzedék nőjön fel, ehhez pedig már egészen pici korban el kell kezdeni a szemléletformálást, ebben szeretnének segítséget nyújtani.

Lohász Cili, az egri képzés vezetője hangsúlyozta, a kicsik nagyon fogékonyak a jó példákra, ha mondjuk az óvónénijük biciklivel közlekedik, akkor ők is hajlamosabbak lesznek erre. Ezért is igyekeznek minél több jó gyakorlatot megismertetni a foglalkozásaikon résztvevőkkel.

Az egerszalóki óvodások a nyeremény vízmelegítővel Fotó: Márkus Attila/Heves Megyei Hírlap

– Az a tapasztalat, hogy aki részt vesz egy ilyen programban, általában érdeklődik a környezettudatos megoldások iránt, szívesen tanul erről és örömmel is adja tovább az új ismereteket – részletezte a szakember. – Azért kiemelten fontos, hogy az energiatakarékosság van a középpontban, mert sokszor nem is vagyunk vele tisztában, mi mindenre használunk energiát a hétköznapokban. Például a közlekedéshez is sok energia kell, otthon általában a fűtés emészti fel a legtöbb energiát, de még hosszan lehetne folytatni a sort. Az a célunk, hogy tudatosítsuk, mi mindenre használunk energiát, mert csak így lehet takarékosan bánni vele.

Az egynapos tréning egy egész éves projekt első lépcsője volt. A második körben a képzésen résztvevő óvodapedagógusoknak energiatudatossággal összefüggő foglalkozásokat kell tartaniuk az óvodájukban, valamint arra is lehetőségük van, hogy egy rajzpályázaton induljon az intézményük, amelyen, ha jól szerepelnek, értékes energetikai eszközt nyerhetnek az intézményük számára.

Tavaly ennek a versenynek a győztese megyénkből került ki, az egerszóláti óvoda gazdagodott egy energiatakarékos vízmelegítővel.

– Óvodánkban mindig is fontos volt a gyermekek környezettudatosságra nevelése, ezért egyértelmű volt, hogy részt veszünk ebben az energiatudatossági projektben is – osztotta meg tapasztalatait Verebélyiné Csufor Ágnes, az egerszalóki óvoda vezetője. – A képzés után kaptunk munkafüzeteket, amelyek segítségével izgalmas foglalkozásokat tarthattunk a gyermekeknek, akik nagyon fogékonyak voltak az új ismeretekre. A mai napig vannak ilyen tematikus foglalkozások, és számos új szokást is bevezettünk. Nagyon odafigyelünk például a vízhasználatra, és az a tapasztalat, hogy ezeket a szokásokat haza is viszik a gyerekek, otthon is betartják őket, így beépül a családba. Ráadásul a nyeremény vízmelegítőnknek köszönhetően jelentős megtakarítást is sikerült már elérnünk, büszkék vagyunk ezekre az eredményeinkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában