megállapodás

2019.04.14. 15:30

Izraelita hitközösség támogatja ezentúl a Tiszanánán élőket

Stratégiai megállapodást kötött a tiszanánai önkormányzattal az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség a minap. A projekt keretében ­támogatják a rászoruló családokat, s nagy hangsúlyt fektetnek a közösségformáló programokra.

Szabó Katalin

Köves Slomó (balra) és dr. Tóth József a megállapodás aláírása után Fotó: beküldött

Ünnepélyes keretek között kötött stratégiai megállapodást az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség (EMIH) és a helyi önkormányzat a minap a polgármesteri hivatalban. Köves Slomó vezető rabbi jött el a településre, ahol egyeztetett dr. Tóth József polgármesterrel, s megismerte a község helyzetét – tájékoztatott Kolarics András projektvezető. A hitközösség képviselői adománycsomagokkal érkeztek Tiszanánára, majd a zsidó temetőbe is kilátogattak.

Kolarics András lapunknak elmondta, az EMIH a megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a közösségformáló programokra, melyek sokrétű lehetőséget biztosítanak arra, hogy fiatalok és az idősek ne csak tanuljanak, hanem át is éljék a zsidó élet „ízét”.

– Elindítottuk a Hitközség a közösségért című programunkat, melynek keretében hosszú távú stratégiai megállapodást kötünk az ország számos településével – folytatta a projektvezető. – A cél, hogy aktív karitatív, kulturális és oktatási tevékenységünk segítségével közelebb hozzuk egymáshoz a zsidó és nem zsidó vallású embereket a fővárosban és hazánk minden szegletében. Olyan helységeket keresünk meg, ahol minderre kimagasló volt az igény. Így esett a választásunk Tiszanánára, valamint Heves megyében még Kömlőre és Tarnaszentmiklósra is. Tiszanánával olyan stratégiai együttműködést alakítunk ki, amely kétoldalú kapcsolat. Első körben a héten negyven családnak vittünk tartós élelmiszert, higiéniai csomagot, ruhaadományt, valamint két famíliának tűzifát.

Köves Slomó (balra) és dr. Tóth József a megállapodás aláírása után Fotó: beküldött

Orbánné Fülepi Ágnes tiszanánai kapcsolattartó arról szólt, hogy a partnerségi megállapodás szerint közös programot dolgoznak majd ki.

– Ilyen lesz egyebek között a május 1-jei rendezvény, amikor az EMIH olyan formában támogatja az önkormányzatot, hogy gyermekelőadást finanszíroz majd – tette hozzá. – Továbbá szerveznek még fiatalokat érintő rendezvényeket is, ilyenek például a ­cserediák-, sport- és kulturális programok. Ezentúl a rászoruló családokat is támogatják: tartós élelmiszerrel – liszt, cukor, étolaj, tészta, búzadara –, vegyes ruházattal. Természetesen ez a helyi szegregátumban élő emberek egy részét is érinti, hiszen ott él a legtöbb hátrányos helyzetű lakos.

A stratégiai program keretei között, a tapasztalatcserén felül, a EMIH célja az élő kapcsolat kiépítése, a bizalom erősítése és a közös cselekvés megalapozása, továbbá közös programok együttes kidolgozása, különös figyelemmel a ­helyi szociális igényekre és a fiatalokat érintő nevelési és kulturális érdeklődésre. Az elkövetkezőkben további három állomáson kötik meg a stratégiai megállapodásokat a programban részt vevő településekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában