Felső-Mátra

2019.04.03. 07:00

Késik a légvezetékek cseréje, és leszakadt kábelek is akadnak Mátraházán

Kidőlt villanyvezeték és lógó kábelek ­éktelenkednek a Felső-Mátra területén. Az egyik szállodatulajdonos azt mondja, a két évvel ezelőtti nagy áprilisi hóesésben ­sérülhetett meg az oszlop, ám azóta sem állították helyre a szolgáltató szakemberei.

Hliva Éva

A kidőlt és sérült villanyoszlopokat igen nehéz megközelíteni Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Az évek óta aggasztó gondot Hoffmann Henrik, a Hotel Ózon Residence igazgatója vetette fel. Portálunknak elmondta, hogy a lógó kábel szerinte nemcsak életveszélyes, hanem a szálloda biztonságát sem garantálja, valamint a szomszédos hotelek és a közeli gyógyintézmény működését is veszélyeztetheti egy áramszünet.

– A 2017 tavaszán kialakult hóhelyzet után még mindig leszakadt áramvezetékek hevernek a szálloda környékén. Az elmúlt tíz évben többször előfordult, hogy ingadozott az áramellátás. A gyakran havonta akár többször is ­előforduló áramszünet gondot okoz az automatikusan vezérelt fűtésrendszerünkben, az átjátszóknál, de a wifiknél is nagy károkat okozott. A két évvel ezelőtti, áprilisi havazás alkalmával pedig napokig szolgáltatás nélkül maradtunk – panaszolja az igazgató.

Hozzáteszi, hogy olyan hosszú tartós áramszünet azóta nem fordult ugyan elő, de ez csak annak köszönhető, hogy az elmúlt télen nem volt komolyabb havazás, ónos eső a Felső-Mátrában.

A kidőlt és sérült villanyoszlopokat igen nehéz megközelíteni Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– A szállodatulajdonosok részéről jogos elvárás lehetne ennek a végleges megoldása – hangsúlyozza az igazgató. Szerinte, a korábban beígért beruházás – a sérülékeny légvezetékek helyett a földkábelekre való átállás – jelenthetné a megnyugtató megoldást. Úgy tudja, a kivitelezési tervek is megvannak, ám ennek a megvalósulását mégsem észlelik a környéken.

– Nem függhet egy szalmaszálon az áramellátás! – reflektál a problémafelvetésre Horváth László. A térség országgyűlési képviselőjének korábbi javaslatára ugyanis a kormány kiemelt üggyé nyilvánította a légkábelek földkábelre történő cseréjét.

– Ismereteim szerint a szolgáltató engedélyes tervekkel rendelkezik a munka elvégzéséhez, és azonnal hivatalos úton kérek tájékoztatást – húzza alá.

Nem jelentenek veszélyt

A Mátrában valóban vannak olyan nem működő, régi, kidőlt oszlopok, melyek elszállítása csak jelentős erdőirtással volna lehetséges, ám ezek az oszlopok semmilyen veszélyt nem jelentenek – tudatja portálunkkal dr. Boross Norbert. Az Émász ­szóvivője hozzáteszi, hogy a ­Mátra energiaellátását hagyományos távvezetékekkel rendkívül nehéz megoldani, hiszen a természetvédelmi előírások nem teszik lehetővé a védő erdő nyiladék létrehozását. Ennek megoldásaként a Mátrában és a Bükkben is számos projekt indult, melyek célja a légvezetékek kiváltása kábelekkel. A felső-mátrai régiót három projekt érinti, melyek terveztetése befejeződött, kettőre már a szükséges hatósági engedélyek is elkészültek. A folyamatot ugyanakkor hátráltatja, hogy nem sikerült olyan kivitelezőt találni, aki ezen a rendkívül nehéz terepen a munkát megfelelő módon elvégezné. Az Émász a lehetséges nyomvonalak újratervezésével próbálja a megfelelő kivitelezőt megtalálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában