közlemény

2019.04.12. 16:51

Pengeváltás átverésről és hazug kampányról Egerben

Nem csillapodnak a kedélyek az egri elektronikai hulladékfeldolgozó üzem ügyében.

S. S.

Az Egységben a Városért Egyesület (EVE) a megyeszékhely rendkívüli közgyűlését követően arról adott ki közleményt, hogy a rendeletmódosítás nem, hogy nem tiltja meg a város közigazgatási határain belül az elektronikai hulladékfeldolgozó üzem elindulását, de egyenesen jogi kaput nyit az által, hogy minden olyan cég, amely 2018 áprilisa előtt szerzett engedélyt, gond nélkül üzemelhet.

Szerintük a város polgármesterének három éve volt a probléma megoldására, s most mégis rendkívüli sürgősséggel próbál a megmentő szerepében tetszelegni. „Teszi mindezt azért, mert lebukott az elektronikus hulladékfeldolgozó tervével.” Az EVE szerint az újabb átverést támasztja alá a hulladékfeldolgozó cég kereskedelmi igazgatójának nyilatkozata. E szerint ha nem indulhat a teljes egészében elkészült hulladékfeldolgozó üzemük a Vécsey völgyben, kártérítést indítanak. Az EVE bocsánatkérésre és lemondásra szólította fel a városvezetőt.

– Az elmúlt napokban minden lehetséges fórumon elmondtam, hogy amíg én vagyok Eger polgármestere, nem engedem, hogy a közgyűlés elé olyan javaslat kerüljön, ami megteremtené az elektronikai hulladék-feldolgozó üzem indulásának feltételét. Számomra kifejezetten fontos volt, hogy ne adjunk alkalmat további ellenzéki, kampánycélú hazugságokra és a félelemkeltésre – reagált a vádakra Habis László.

A polgármester szerint a rendelet-módosítással azonnali garanciát adtak az – érthető módon aggódó – egrieknek. Ennek lényege az, hogy tiltsák meg a városban mind az új hulladékgazdálkodási üzemek létesítését, mind az egy évnél nem régebbi hulladékgazdálkodási engedélyen alapuló tevékenységeket, különös tekintettel az elektronikai hulladék feldolgozására.

– Egerben több olyan hulladékfeldolgozó üzem is régóta működik, melyekkel kapcsolatban semmilyen aggály nem merült fel, hiszen ismert és bevált technológiát alkalmaznak. Ezek a hulladékgazdálkodási létesítmények a gazdasági tevékenység velejárói, sok egri családnak biztosítanak megélhetést. A rendeletmódosítás kidolgozásakor fontos szempont volt, hogy a városunkban már évek óta, megbízhatóan működő gazdálkodó szervezeteket, illetve az ott dolgozó egri munkavállalókat ne érje hátrány. Az ellenzéki frakció módosító indítványa ezt eredményezte volna – jelentette ki Habis László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában