Piaci körkép

2019.04.09. 14:00

Tojás aranyáron? A termelők szerint nem kell lemondani a rántottáról

Az Agrárminisztérium adata szerint évente átlagosan 234 darab tojást eszünk meg. Az ára jelenleg megyénkben negyven forint körül­ mozog. A szakemberek drágulást ­jósoltak, a ­helyi termelők szerint azonban nem kell lemon­danunk a rántottáról.

Hliva Éva

Ma már a tojás is bizalmi áru, szeretjük megbízható helyről beszerezni. Jó, ha tudhatjuk, honnan származik, friss-e, és vajon kapirgálós ­baromfi ­tojta-e. Felröppent a hír, hogy aranyáron kapjuk majd a rántottánakvalót, de ezt a megyénkben megkérdezett termelők cáfolják.

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke megerősíti, az esetleges drágulás oka az lehet, hogy a megnövekedett kereslet miatt a termelők a többletköltséget a vásárlókra hárítják. A gondot nem ebben látja a szakember. Szavai szerint az aszályos időjárás miatt kell aggódni, amely a terményben is kárt okozhat, s az égbe szökhet a takarmány ára. Sokan úgy gondolják, a tojást mindenképp megvesszük, bármibe is kerüljön.

– A várható áremelkedést azzal magyarázzák, hogy a vásárlók nagyobb mennyiségben vennék a tojást, emiatt a termelőknek több tyúkot kell tartaniuk. Később pedig, ha visszaesik a kereslet, a megnövelt állomány árát ki kell gazdálkodniuk – világítja meg László Viktor, a gyöngyösi piacon jól ismert zaránki termelő a felröppent hírek hátterét. ­Arra voltunk kíváncsiak, valóban aranyáron vehetjük-e a tojást, de ezt többen cáfolták.

– Nálunk nem lesz drágább mostanában – ígéri a zaránki vállalkozó, akinek a ­családja csaknem húsz éve foglalkozik tojótyúktartással és étkezésitojás-termeléssel, tíz­ezres a baromfiállományuk. A gyöngyösi piacon hétköznap már reggel kilenc órakor sor kígyózik Lászlóék standja előtt, s megtudom, nekik szerencséjük van, sok a visszajáró vásárló. Hozzáteszi, a nagyobb ünnepek előtt nagyobb a kereslet, de ez sem indokolja, hogy bővítsék a tojóállományt.

Jelenleg 29 és 55 forint között mozog a tojás ára az egri és a hatvani piacokon. Gyöngyösön az M-es méretűért 35 forintot kérnek, az XXL jelű legnagyobbért pedig ötvenet. Többen mégis inkább a közepes méretű mellett döntenek, ezt negyven forintért adják.

Sokan esküsznek a gyöngyösi piacon a termelőtől vett friss tojásra Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Kerékgyártó Gyuláné is azt vett két dobozzal. – Én mindig itt vásárolok, mert tudom, hogy amit itt kapok, az friss és szép sárga. Két dobozzal minden héten megveszek, magam a nagyobb fajtát szeretem – mutatja közben.

Egy másik vásárló, Nagy Lajos is a piacot részesíti előnyben a multik helyett. – Hallottam, hogy talán borsosabb lesz az ára, de ez olyan élelmiszer, amelyet mindenképpen megveszünk.

A gyöngyöshalászi baromfitelep családi vállalkozásban működik, a tulajdonos Cseh Ottónétól megtudjuk, ők nem emelnek árat. A tapasztalata szerint inkább karácsonykor fogy jobban a tojás. Náluk a kisebbek harminc, a nagyobbak pedig ötven forintba kerülnek.

– Évek óta ezzel foglalkozunk, jelenleg kétezres baromfiállományunk van, és ezzel kiszolgáljuk a vevőkörünket. Mindig felröppen a hír a tavaszi drágulásról, de bizton állíthatom, mi nem tervezünk ilyesmit – nyugtat meg.

Ludas és a helyben nevelt csirke

A Ludasi Mezőgazdasági és Szociális Szövetkezet a Start mintaprogramban működő baromfitelepével főleg a közétkeztetést, a helyieket látja el friss tojással, csirkehússal. Most is olcsón, hiszen harminc forintba kerül náluk a tojás.

– Kétezer-nyolcszázas a baromfiállományunk és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a községben élőket ki tudjuk szolgálni. Ludason már szinte mindenki a telepről származó tojást és csirkehúst fogyasztja – jelenti ki a polgármester. Vargáné Csengeri Mónika elmondja azt is, hogy az élénk kereslet miatt a jövőben tovább bővítik a baromfiállományukat. Ennek érdekében már beszereztek két ötszázas keltetőgépet, sőt egy ipari darálót is, ami a helyben megtermelt takarmányt őrli meg a saját tartású állataik számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában