Virágos Magyarország

2019.04.20. 11:30

Virágosításra, környezettudatosságra is buzdítanak Hevesben

Május 1-jéig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre, amelyen minden évben megyénkből is számos település méretteti meg magát. Idén is sokan tervezik az indulást.

Süli Kinga

Hatvan az elmúlt esztendőben nyert díjat külön kategóriában a Virágos Magyarország versenyen

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Albert Péter

A Virágos Magyarország – Élhető váro­sok és falvak környezetszépítő verseny célja a kezdetek óta változatlan. A kulturált és vonzó országkép kialakítása, a hazai környezet- és kertkultúra ápolása, a településeken élők összefogásának ösztönzése, valamint a környezettudatos szemlélet népszerűsítése is szerepel a célkitűzések között – mondta el lapunknak Ferenczy Tamás.

Hatvan az elmúlt esztendőben nyert díjat külön kategóriában a Virágos Magyarország versenyen
Fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

A megmérettetés észak-magyarországi regionális területvezetője – akit a versenyben végzett kiemelkedő munkájáért nemrégiben a Magyar Turisztikai Ügynökség egy díjjal is kitüntetett – hozzátette, a verseny fennállásának elmúlt huszonöt évében közel hétezer helység vett részt a virágosításban hazánkban, több millió ember.

A zsűri bírál, de segítséget is nyújt

A részt vevő helységeket egy szakmai zsűri látogatja végig, akik számos szempontot vesznek figyelembe döntésükkor. Pontozzák a zöldfelületek minőségét, a környezetvédelemre, fenntarthatóságra irányuló törekvéseket, a közösségi részvételt a zöldfelületek kialakításában. A turistabarát környezetkialakítást és az önkormányzatnak a versenyre való felkészültségét is. Ám fontos tudni, hogy a felkészülési és a bírálati időszakban a zsűri az értékelésen túl tanácsokat is nyújt a résztvevőknek. A döntéshozók között kertész, tájépítész, környezetvédő és turisztikai szakember is szerepel, akiktől bátran lehet tanácsot kérni arról, hogy éppen min kellene javítania az adott településnek.

A szakember szerint a Heves megyei indulókra általában jellemző a zöldfelületek ápoltsága, gondozottsága. Sokat tesznek a vonzó településkép kialakításáért, van, ahol saját virágosítási versenyt, virágosztást is szerveznek. Emellett erős a közösségi összefogás, és jelentős előrelépést tapasztal a hulladékkezelésben is, amit szintén figyelembe vesznek a zsűrizéskor. Hozzátette, ami viszont gyengeség, az a klímaváltozás hatásainak kezelésére adott válaszok sora. Fontos lenne szárazságtűrő, betegségnek ellenálló fajták ültetése, csepegtető öntözőrendszerek kiépítése, valamint a megfelelő tápanyag-utánpótlás biztosítása is a növények számára.

Év

Hevesi települések száma

2014.

9

2015.

7

2016.

8

2017.

14

2018.

11

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Városok, falvak is indulnak Hevesben

Megyénkben szinte minden évben csatlakoznak újabb települések a versenyhez. Demjén tavaly indult először, és rögtön díjat is sikerült elnyerniük. Fodor Géza községvezető elmondta, idén is indulnak, a településen élők szívesen vesznek részt a virágosításban. Hozzátette, ezzel mindenki csak nyer, hiszen a falubeliek is örülnek, ha szebb a helység, valamint az arra járó turisták is.

Eger és Hatvan már számos díjat elhozott a versenyről az elmúlt években, de Noszvajt, Mikófalvát, valamint Szarvaskőt is elismerték. A megyeszékhelyen hosszú évek óta már saját verseny is működik, ezzel szeretnének minél több helybélit ösztönözni a város megszépítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában