közeleg a kánikula

2019.05.15. 07:00

Akár heteket is kell várni egy új klímára Hevesben

Bár az időjárás még nem ezt tükrözi, de néhány hét, és beköszönthet a kánikula. Sokaknak a hőség kezdetekor jut eszükbe, hogy klímával hűsítsék otthonukat. Megkérdeztük, mennyit kell várni egy új készülékre.

Süli Kinga

Aki új klímát szeretne, siessen, mert több hetet is várni kell a beszerelésre Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Érdemes minél hamarabb megrendelni a klímákat, még a kánikula megérkezése előtt, mert a klímaszezon már beindult, több hetet kell várni az új készülékek beszerelésére, de ez vonatkozik a karbantartásra is. Utóbbit egyébként évente legalább egyszer érdemes szakemberekkel elvégeztetni, mert az eszközök élettartamát a rendszeres, szakszerű karbantartás nagyban növeli, ezért nem ajánlott ezt elmulasztani – mondta el portálunknak Barta László, egy egri, klímaberendezéseket is forgalmazó és szervizelő cég ügyvezetője. A szakértő a készülék kiválasztásához is szolgált néhány jó tanáccsal. Elmondta, vásárlás előtt érdemes a szakszerviztől tanácsot és tájékoztatást kérni a készülékek típusairól, a részletes műszaki paraméterekről, itt segíthetnek számunkra a megfelelő klíma kiválasztásában. Hozzátette, olyan jó minőségű klímát érdemes választani, ami megbízható szervizháttérrel rendelkezik.

Aki új klímát szeretne, siessen, mert több hetet is várni kell a beszerelésre Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A szakember az árakról szólva elmondta, a legolcsóbb, de jó minőségű, hűtésre-fűtésre alkalmas, oldalfali klímák szereléssel együtt kétszázezer forinttól elérhetőek, de a drágább eszközök ára a beszereléssel együtt akár a háromszázötvenezer forintot is elérhetik. Megtudtuk, utóbbiak már fűtésre optimalizált klímák, amelyekkel télen akár mínusz huszonöt fokos külső hőmérséklet esetén is gazdaságosan lehet melegíteni.

Körültekintően hűtsük otthonunkat!

Mivel egyre melegebbek a nyarak, kétségkívül hasznos, ha van az otthonunkban klíma, azonban ügyelni kell arra, hogy ne hűtsük le túlzottan lakásunkat. Az az ideális, ha maximum 8–10 fokkal van hűvösebb, mint a szabadban, de esetenként már a 4–6 fokos eltérés is megfelelő lehet. Ha túlzottan lehűtött helyiségből lépünk ki a kánikulába, az számos kellemetlóen tünethez vezethet, például szédüléshez, fejfájáshoz, de akár megfázáshoz is. Arra is ügyelni kell, merre fújja a készülék a hideg levegőt, mert ha az tartósan éri az ízületeket, akkor ízületi fájdalom, gyulladás is kialakulhat. Szem- és bőrszárazságot is okozhat a klíma, a használata esetén is ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre.

Egyszerű praktikákat is bevethetünk

Akinek nincs klímája, az is hűtheti otthonát néhány egyszerű praktikával. Kánikula esetén jobb a hűvösebb hajnali, valamint esti órákban ­szellőztetni, napközben pedig érdemes becsukni az ablakot, és besötétíteni. Otthonunk szigetelésén is sok múlik, és tanácsos minél kevesebb háztartási gépet használni, vagy ezek használatát az esti órákra időzíteni, hiszen ezek az eszközök mind extra hőt termelnek. Ha valahol mégis betűz a nap, különösen figyelni kell rá, hogy azon a helyen ne legyen hajtógázzal működő spray, vagy gázgyújtó, mert ezek tüzet okozhatnak. A légies, pamut darabokat jobb kánikula idején választani, és kerülni kell a megerőltető fizikai munkát a szabadban, jobb hűvös helyiségben tartózkodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában