Zöld vállalkozói díjátadó

2019.05.30. 18:00

EcoKarst: a helyi fenntartható fejlődést jutalmazták Felsőtárkányban

Hárman lettek Zöld Vállalkozói Díjasok, mely elismerést idén először hirdettek meg. Lényege, a védett értékek megőrzése, fejlesztése.

Molnár Helga

– A védett természeti területeken folyó tevékenységek csak akkor lehetnek sikeresek, ha az ott élő emberek megtalálják benne a lehetőségeiket. Ezeken a területeken – figyelembe véve azok célkitűzéseit – bizonyos tevékenységek természetvédelmi szempontok miatt korlátozottak, de léteznek olyan vállalkozások, melyek nemcsak hasznot formálnak a védett értékekből, de egyidejűleg hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez, fejlesztéséhez – mondta Dudás György, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese csütörtökön az EcoKarst projektZöld vállalkozói díjátadó és zárórendezvényén Felsőtárkányban. Ezeket nevezik szakszóval biodiverzitás-barát vagy zöld vállalkozásoknak.

– Az ilyen vállalkozások feltérképezését s értékelését szolgálta a Zöld Vállalkozói Díj, melyet ebben az évben elsőként írt ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – tette hozzá. A díjátadón két kategóriában ismerték el a vállalkozókat.

A meglévő vállalkozás kategóriában Szabó Attila nyert. Az ő vállalkozása több lábon áll: Tardon egy kis vendégházat üzemeltet 2010-től, növekvő vendégkörrel. Madármegfigyelő túrákat szervez a látogatói számára, elsősorban a Bükkbe és a Hortobágy térségébe. Fő tevékenysége az állattartás, saját hucul lovaival és kecskéivel végez legeltetést. Az állományt fejleszteni kívánja, valamint tervezi a Kárpát-medencei őshonos pásztorkutyafajták tenyésztését is.

Az ötlet kategóriában a radostyáni Szabó Tamás nyert. Fiatal méhészként 11 éve gondoz harminc méhcsaládot tanulmányai és főállása mellett. A méhállományát szeretné felfejleszteni 100-150 családosra. Távlati tervei között szerepel egy méhes gyógyház kialakítása, ahol az emberek profitálhatnak a méhek által nyújtott szolgáltatásokból és közben megismerkedhetnek a méhekkel és az általuk nyújtott egészséges és természetes termékekkel. Ő a méhészetet tradicionális tevékenységnek tartja, mely a biológiai sokféleség megőrzéséhez is hozzájárul.

A nagyvisnyói Tóth Lóránt, fafaragó és népi iparművész különdíj elismerésben részesült. Fából készült dísz- és használati tárgyai számos magas elismerést és díjat kaptak. A termékek előállítását maga végzi, az értékesítésében a családja is segít. Munkássága teljes mértékben hagyományhoz kapcsolódó tevékenység, több régi elfeledett mesterséghez készít alapanyagokat. Büszke arra, hogy 2018 óta nincs olyan földrész a világon, ahová a termékei nem jutottak volna el.

– Kevés kutatás történt eddig az ökoszisztémák állapotáról és annak hatásairól és nincs kielégítő tudásunk sem az ökoszisztémák nyújtotta szolgáltatások értékeléséről. Ebben segít az EcoKarst projekt, melynek célja, hogy hozzájáruljon a Duna menti pályázó országok karsztos területeinek védelméhez s azok fenntartható fejlődéséhez – mutatta be az projektet Schmotzer András kutatási szakreferens. Hozzátette, a karsztos területek az egyik legsérülékenyebb tájelemeink, melyek ráadásul igen gazdag növény- és állatvilágnak is otthont biztosítanak. A pályázat hálózatos jellegéből fakadóan lehetősége nyílik a részt vevő országok szakembereinek az információk, tapasztalatok és a náluk bevált gyakorlatok megosztására, cseréjére.

Mint mondta, feltérképezték a térség ökoszisztémájához kapcsolódó szolgáltatásokat, értékelték azokat. Megvizsgálták a térség gazdasági adottságait, kiemelten a biodiverzitás-barát vállalkozások meghonosításának, kialakításának lehetőségeire. Az eredmények az egyes karsztos mintaterületek „akcióterveiben” jelennek meg, melyek elkészítéséhez többkörös műhelytalálkozókat szerveztek, amelyekbe a térségben élőket is aktívan bevonják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában