felháborodás!

2019.05.10. 15:24

Harcolnak, hogy ne legyen iszaplerakó Egerszólát és Egerszalók között

A cég Olaszországból és Szlovéniából hozna be évente kétszázezer tonna szennyvíziszapot és egyéb hulladékot, hogy ott tárolja és semlegesítse.

Süli K.

Mivel közigazgatásilag Egerszóláthoz tartozik az a terület, ahol egy hazai cég iszaplerakót tervez, az önkormányzat helyi rendeletben szeretné meggátolni ennek működését – mondta el lapunknak Verebélyi György. A polgármester arra a hírre reagált, miszerint egy cég iszaplerakót akar létrehozni az Egerszólát II – homok védőnevű bánya elkülönített területén, amely az Egerszólát és Egerszalók közötti külterületen található. A cég Olaszországból és Szlovéniából hozna be évente kétszázezer tonna szennyvíziszapot és egyéb hulladékot, hogy ott tárolja és semlegesítse. A környékbeli települések vezetői felháborodtak a hír hallatán, senki nem szeretné, ha a lerakó elindulna, van, aki a kamionok átmenő forgalmától tart, más a várható bűztől.

– Abszurdum, hogy egy turizmusról és bortermelésről híres vidéken akarnak ilyen üzemet létesíteni, ez óriási presztízsrombolás lenne a környéknek, ehhez semmilyen módon nem járulunk hozzá – mondta el Verebélyi György. Varga István, Egerszalók polgármestere arról számolt be lapunknak, hogy már aláírásgyűjtést is indított az iszaplerakó megakadályozása érdekében, mint mondta, az onnan a településre áramló szag hatalmas károkat okozna a jelenleg virágzó turizmusnak örvendő településnek.

Verebélyi György elmondta, rendkívüli testületi ülést terveznek az ügy miatt, de jövő kedden, május 14-én délután egy órától közmeghallgatást is tartanak a Közösségi Szolgáltató Központban, amelyen a tervezett lerakat képviselője is részt vesz.

A Kékes online megkereste a jelenleg tervezett útvonal által érintett települések országgyűlési képviselőjét, Horváth Lászlót, aki úgy nyilatkozott: „Nem leszünk más országok szemetese és pöcegödre!” Mint elmondta, már értesült a tervezett beruházásról, de elképzelhetetlennek tartja, hogy a Tarna-menti települések biztonsága, az útmenti lakóházak és az utak állapota ilyen kockázatnak legyen kitéve.

– Ezek az utak a települések központjain keresztül haladnak át, intézmények, iskolák, boltok mellett, elképzelhetetlennek tartom, hogy ilyen veszélynek tegyük ki az itt élő több mint 13 ezer embert – hangsúlyozta a képviselő. Álláspontja szerint az évi 200 ezer tonna szennyvíz legalább 10 ezer kamion áthaladását jelentené Kápolna, Aldebrő, Feldebrő, Tófalu, Verpelét, de útvonaltól függően akár Kál, Kompolt vagy Tarnaszentmária is érintett lehet. A képviselő szerint az érintett településeken ekkora terhelés elviselhetetlen és nem tolerálható. Úgy fogalmazott, mindent meg fog tenni azért, hogy a hatósági eljárások során, a környezetterhelési veszélyek mellett a szállítási terheléssel kapcsolatos érveket is a kellő súllyal mérlegeljék.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában