Emlékhelyek

2019.05.10. 07:00

Két év, s a recski látogatóközpont is megújulhat

A Nemzeti Örökség Intézete május 11-én ismét megrendezi az emlékhelyek napját, amelynek keretében a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre kívánja ­felhívni a figyelmet. Megyénkben Egerben és Recsken is csatlakoztak a programhoz.

Barta Katalin

Szombaton országszerte 46 helyszínen rendeznek programokat az emlékhelyek napja alkalmából hazánkban. Ma Magyarországon 17 nemzeti és 49 történelmi emlékhelyet tartanak számon, amelyek nemcsak műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt is. Mindezt a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján az Országgyűlés törvénnyel ismerte el, egységes megjelölésükről a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodott.

Megyénkben kiemelt jelentőségű történelmi emlékhely az egri vár, valamint a recski emlékpark, ahol az ­1950-es években kényszermunkatáborban szenvedtek a kommunizmus áldozatai. Az egri vár felújítására az elmúlt években, s jelenleg is rengeteg pénzt és energiát áldoztak-áldoznak, ám a recski tábor körül hónapokig nagy volt a csend. Tavaly rákérdeztünk, hogy mi lesz a sorsa. Akkor azt a választ kaptuk, hogy a tulajdonviszonyok rendezetlensége miatt egyelőre nem tudtak ott érdemi munkát folytatni. Most viszont újabb fejezet nyílhat az egykori, sötét múltú létesítmény életében.

A Magyar Közlönyben megjelent információk szerint a kormány 1240/2019-es április 30-i határozata szerint 2022-ig 558 millió forintot fordíthatnak a látogatóközpont kialakítására. Ennek célja a kommunista diktatúra áldozatai ellen elkövetett törvénytelenségek kiemelt helyszínén, a recski kényszermunkatábor egykori területén található történelmi emlékhelyen olyan komplexum megvalósítása, amely méltó környezetet biztosít a megemlékezésre, a közös nemzeti emlékezetpolitika formálására. A tervek szerint egy interaktív, a modern technológiát felhasználó kiállítás is társul a fejlesztéshez. Jövő tavasszal esedékes a tervező kiválasztása, majd a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kezdődhet el a munka.

A recski emlékparkra 558 millió forint jut. Interaktív látogatóközponttá válhat Fotó: Hírlap-archív

Két éve számoltunk be arról, hogy történelmi zarándokhellyé válhat a recski kényszermunkatábor egykori helye. A központi költségvetésből akkor 280 millió forintot különítettek el erre a célra. Akkori kérdésünkre, hogy mikor kezdődhet a beruházás, Somssich Tamás, a Recski Szövetség főtitkára úgy válaszolt, hogy nem tudtak hozzákezdeni a felújításhoz. Most úgy tűnik, ez is rendeződik. A beruházás megvalósításához szükséges ingatlanok jogi vizsgálatát követően megteszik az egységes tulajdoni és vagyonkezelői jogviszonyok biztosításához szükséges intézkedéseket, s azután dolgozhatnak a kivitelezők.

Két éve az MTI arról is beszámolt, hogy sikeresen lezárult a recski emlékpark látogatóközpontjának tervezésére kiírt pályázat, amelyre a Nemzeti Örökség Intézete diákok ötleteit várta. A szakmai zsűri első díját és a vele járó 600 ezer forintot a Vörös Gergely, Hargitai Márk Máté, Süttő Réka, Szabó Attila és Komáromi Kinga tervezte komplexum nyerte. Az épületük tömege egy egyszerű eltört hasáb, „jelképezvén, hogy azoknak az időknek vége lett, ugyanakkor a kor lenyomata továbbra is számottevően megmarad életünkben”. Egye­lőre nem tudni, hogy a nyertes pályázat elemei közül mi valósul meg.

Az egri vár programokkal készül

Az egri várban május 11-én, szombaton, 10 órakor kezdődnek a programok ünnepi megemlékezéssel a nemzeti emlékhelyet jelképező sztélénél. Ezt követően 11-től délután 2 óráig a családi hétpróba során a családok apraja-nagyja együtt élheti át a vitézi élet mindennapjait. Tíz órától a Balassi teremben kézműves-foglalkozások sora, pajzsfestés, fafestés várja a kisebbeket. Mítoszok és história – Élő történelem a kazamatában címmel 11 órától megelevenednek az Egri csillagok ismert alakjai, akik a könyv mítosza mellett a valós történelmet is bemutatják. Délután egy órától a Fegyvermustra című kiállításra hívják majd az érdeklődőket, ezután pedig 15 óra 52 perckor eldördül a díszlövés is az 1552-es ostrom hőseinek emlékére. A helyszínekre országszerte ingyenesen, vagy jelképes díj ellenében lehet bejutni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában