Borvidék

2019.05.24. 14:33

Kiválasztották az érsek idei nedűjét

Először 2015-ben választották ki az Egri Érsek Borait az egyházmegye területén fekvő borvidékek nedűi közül.

Süli K.

Ötödik alkalommal választották ki az Egri Érsek Borait, idén kilenc nedű nyerte el ezt a megtisztelő címet – jelentették be pénteken az Érseki Pincerendszerben tartott ünnepségen. Elhangzott, először 2015-ben választották ki az Egri Érsek Borait az egyházmegye területén fekvő borvidékek nedűi közül. A győztes borok palackjain ezentúl megtalálható lesz az elismerést szimbolizáló címke.

 

Ficzek László, az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója, általános helynök elmondta, kilenc bort választottak ki, de tíz címet ítéltek oda, ugyanis a kiválasztott kilenc nedű közül került ki az Egri Érsek Misebora, amely ezúttal a Puklis Pincészet Tokaji Zéta 2013-as nedűje lett. Mint mondta, ez a kategória indokolja az egész megmérettetést, miszerint a szentmise alapvető feltétele – a búzából készült kenyér és a miséző pap mellett – a szőlőből készült bor.

Dr. Gál Lajos borász, aki a kóstoló bizottságot segítette hozzátette, a bírálat során csak maga a bor számított, a kóstolók nem látták a borok üvegét, vakon döntöttek a győztes nedűkről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában