Érettségi

2019.05.07. 11:17

Könnyű szövegértéssel melegítettek a keddi matekérettségire

József Attila, Radnóti Miklós, Mándy Iván, játék és levélírás, összehasonlítás és novellaelemzés. Ezekről szólt a hétfői nap az érettségiző nebulók számára. ­Tanár és diák egybehangzó véleménye: nem volt nehéz az idei magyar vizsga.

Molnár Helga

Közel négyezer megyei diák lépett be iskolájába izgatottan, hogy sikeres érettségi vizsgát tegyen magyar nyelv és irodalomból. A portálunk által megkérdezett középiskolások derűsen mondták, nem volt nehéz a teszt, bár a szövegértésben akadt némi buktató, de korrekt, barátságos feladatsort kaptak. Ma már a matematikával lesz dolguk, majd jön a történelem, az angol, illetve a német nyelv.

Eső áztatta az utcákat, de az arcokat nem. Az Egri Dobó István Gimnáziumból vidáman szivárogtak ki a frissen írásbeli érettségit tett fiatalok, akiket az első – magyar nyelv és irodalmi – megmérettetésről kérdeztünk.

– A szövegértés kicsit nehezebben ment, a téma picit több időt igényelt volna, de végül megoldottuk. Azt hiszem, összességében nem panaszkodhatunk, nem volt nehéz a magyarvizsga – mondta Zsombor és Ádám. Hozzátették, kifejezetten örültek a második résznek, hiszen olyan költők munkáit elemezték, akikről épp ebben a tanévben tanultak, így friss volt az élmény. Az utánuk érkező lányok sem vélekedtek másképp, úgy fogalmaztak, korrekt feladatsort kaptak. – A szövegértés valóban nehezebben ment, de tulajdonképpen rendben volt. Ennél már csak nehezebb feladványok várnak ránk – jelentette ki ­Luca és Melinda.

Az első nap letudva, már az utcán beszélik meg a magyarérettségi tételeit a Dobó gimnázium végzősei Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Kalóné Gyenes Réka, az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolája magyartanárának szavai szerint a szövegértés könnyű volt, viszont sok nyílt végű kérdést foglalt magában, amelyek a diákokat és a javító tanárokat is kihívás elé állítják. – Az érvelés témája rendkívül közel állt a fiatalokhoz, így sokan bizonyára azt választották, de nyilván a jól begyakorolt levélírás is népszerű lehetett – tette hozzá a tanárnő.

Az írásbeli érettségi vizsgák a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal kezdődtek meg pénteken, s tegnap folytatódtak a magyarral. Középszinten az első teszt egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatot tartalmazott. Ezután osztották ki a másodikat, amelyen egy műértelmező szöveget kellett alkotni 150 perc alatt. Idén egy játékról szóló szócikket, egy Mándy Iván-novellát, egy József Attila- és egy Radnóti Mik­lós-verset kaptak a diákok. Ezek közül kellett választaniuk, s 400–800 szavas szöveget alkotniuk. Ma a matematika írásbeli érettségi következik.

Megyénkben közel négyezren jelentkeztek ­érettségire, közülük több mint ezren emelt szinten adnak számot a tudásukról. A kormányhivatal munkatársai 104 vizsgabizottságot jelöltek ki, és gondoskodtak a tagok felkészüléséről. Az első hét menetrendje közös a közép- és emelt szinten vizsgázók számára: magyar nyelv és irodalomból, matematikából, történelemből, angolból és németből írásbeliznek. A kormányhivatal adatai szerint emelt szinten a legtöbben angolból vizsgáznak (290-en), de sokan választották ebben az évben a biológiát (180) és a történelmet (172) is. Az írásbeliket május 3. és 24., az emelt szintű szóbeliket június 5. és 13., a középszintű szóbeliket pedig június 17. és 28. között tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában