Heves Megye

2019.06.20. 20:00

A szegények mérge a kiszámíthatatlan, filléres bódító szer

Június 26-án világszerte hangsúlyosan lépnek fel a kábítószerek terjedése ellen. Megyénkben a rendőrségi mutatók valamelyest javultak az elmúlt években, ám a kihívás így is óriási a bűnüldözők számára.

Barta Katalin

Június 26-án világszerte szerveznek programokat – így Egerben is – a kábítószer elleni küzdelem jegyében. A Heves Megyei Rendőr-főkapitánysághoz fordultunk, ahol Kocsis Irén Mária rendőr alezredes, a bűnmegelőzési alosztály vezetője osztotta meg az elmúlt év megyei tapasztalatait portálunkkal. Az adatok beszédesek. Tavaly szűkebb hazánkban a kábítószerrel vagy az új pszichoaktív anyaggal összefüggő bűntény miatt 238 esetben indult eljárás, ami az előző évhez képest kis mértékű csökkenés. Két éve 272 ilyen esetet regisztráltak. Az elmúlt egy évben 133 alkalommal foglaltak le kábítószergyanús anyagot. A legnagyobb mennyiségben a kannabisz, a kannabiszgyanta forgott, ebből 2601 grammot koboztak el, az MDMA nevű szerből 1248 grammot.

A szakember elmondta, a klasszikus kábítószerek közül a marihuána és az amfetamin folyamatosan jelen van. Újdonság, hogy az egyik ügyben az MDMA és az amfetamin mellett nagyobb mennyiségű kokaint, s a korábbi években nálunk nem jellemző ketamint is találtak a dílereknél. A kannabisz, az amfetamin a jobb egzisztenciális körülmények között élő, főként városi fiatalok körében népszerű, az olcsó, könnyen hozzáférhető szerek, pszichoaktív anyagok – herbál, kristály – a többszörösen hátrányos helyzetűek kedvelt bódító szere.

Sajnálatos tény, hogy az új pszichoaktív anyagok népszerűsége továbbra is töretlen, ám ezek összetételében folyamatos a változás. A terjesztők naprakész ismeretekkel rendelkeznek arról, melyek azok a szerek, amelyek felkerültek a kábítószerek, vagy a pszichoaktív szerek listájára, és azonnal intézkednek az adott vegyület megváltoztatására.

A hosszú időn át nagyon népszerű, időközben kábítószerlistára került PINACA, FUBINACA, CHIMACA variációk mára eltűntek. Új pszichoaktív anyagként az 5F-MDMB-PINACA, és az etil-hexedron fordultak elő a leggyakrabban. Ezek zöldes növényi törmelékként, mint herba vagy herbál cigaretta kerülnek a fogyasztókhoz. Forgalomban van többféle por – sima, csomós, kristályos, nedves –, melyeket a fogyasztók jellemzően „kristályként” ismernek. A fizikai megjelenés hasonlósága ellenére a kémiai tartalom időről időre és földrajzi területenként is változik. Nem könnyíti meg a bűnüldözők dolgát, a herbál cigaretta nem valószínű, hogy ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza januárban vagy májusban és nem ugyanazt Egerben, Gyöngyösön vagy Budapesten.

E szerek hatása kiszámíthatatlan. Sok bejelentést kapnak a rendőrök, amikor azért kérnek tőlük intézkedést, mert a családban élő fiatal valamilyen szer hatása alatt magából kivetkőzve bántalmazza a családtagjait, ordít, tör-zúz, rettegésben tartja a többieket. Nagyon veszélyes, hogy egyes szerhasználók gépjárművet is vezetnek, súlyosan veszélyeztetve a maguk és mások életét, testi épségét.

A rendőrség feladata a kínálatén túl a kereslet csökkentése is. Ez folyamatos felvilágosító munkát és kölcsönös együttműködést jelent a kábítószergond kezelésével foglalkozó szervezetekkel. Ez a probléma széles körű összefogást és együttműködést kíván minden érintettől: kortársaktól, szülőktől, pedagógusoktól, szakemberektől, intézményektől.

Fontos a széles körű összefogás

Tavaly megyénk számos oktatási intézményében szerveztek drogmegelőzési tájékoztatást. Ma már az Iskolai Bűnmegelőzési Tanácsadói (IBT) programok részeként az IBT rendőr egész nap az iskolában van, állandó kapcsolatban a diákokkal, a pedagógusokkal. Egerben, Gyöngyösön és Hatvanban működik helyi kábítószerügyi egyeztető fórum. A hatékony drogprevenció legfontosabb része a gyermekeinket olyan értékekre megtanítani, amelyek mentén képesek nemet mondani minden olyan helyzetre, ami károsíthatja a saját egészségét, mások biztonságát. Ehhez szeretetteljes családra, helyes önismeretre, a veszélyhelyzet felismerésének, s a problémák megoldásának képességére van szükség. Mindezeket elsődlegesen a szülői házban sajátíthatják el gyermekeink.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában