természet

2019.06.25. 11:06

A Tarna térségében is felbukkant a mérgező kaukázusi növény, a medvetalp

Kompolt polgármestere, Balázs Zoltán hívta fel a Heol figyelmét arra, hogy a faluban, egy elhagyatott telken a Kaukázus térségében őshonos, medvetalp nevet viselő növényt találtak, ami mérgező volta miatt is igen veszélyes.

S. S.

A felvetődő problémák kezelésére a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának (BNPI) szakemberei hivatottak. Kérdésünkre Tóth László, a BNPI Dél-hevesi Tájegységének vezetője elmondta: kétféle invazív medvetalp létezik, a kaukázusi és a Szosznovszkij. Kompolton, illetve a Tarna medrében, lokálisan, néhány hektárnyi területen találtak a Szosznovszkij fajból, ami akár három-négy méterre is megnőhet, s szerepel az Európai Unió invazív növényeket tartalmazó listáján.

Balázs Zoltán (balról), valamint Tóth László és Sasvári János természetvédelmi őrök. Beküldött fotó

– Azért veszélyes, mert kiszorít maga körül mindent, eluralkodik, dominánssá válik. Emellett olyan vegyi anyagot termel, ami a bőrt fényérzékennyé teszi, hályogok, égéshez hasonló sérülések keletkeznek – mondta a szakember, aki közölte: az illetékesekkel egyeztetnek, s megkezdik a beavatkozást, ami hosszabb időt is igénybe vehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában