Közgyűlés

2019.06.27. 17:32

Döntött a grémium az egri hulladékfeldolgozóról is

Rendeződhet a Lenkey-ház sorsa, ismét szóba került az e-hulladékfeldolgozó ügye, és új támogatások is terítékre kerültek a megyeszékhely csütörtöki közgyűlésén. A képviselők negyvenhárom napirendi pontot tárgyaltak.

Süli Kinga

A grémium az ülés elején egyhangúlag megszavazta Habis László (FIDESZ-KDNP) előterjesztését, hogy szeptembertől az állandó egri lakhelyű, általános iskolát kezdő fiatalok családjai gyermekenként egyszeri, négyezer forintos támogatást kapjanak, a hatvanöt év felettiek pedig szintén évente egyszer ötezer forint támogatásban részesüljenek.

A testület határozott arról is, hogy a Lenkey-ház a vármúzeum telephelye legyen. Habis László szavai szerint a döntéstől azt remélik, hogy a vár vagyonkezelésében megtalálják a megoldást az épület rendbetételére. Kelenik József, a vármúzeum szakmai igazgatóhelyettese elmondta, egyelőre forrást keresnek az épület felújítására. Az elképzelésük az, hogy a házban a magyar történelemben nagy szerepet játszó, ám kevésbé ismert civil szereplőknek szeretnének emléket állítani.

Ismét szóba kerül az e-hulladékfeldolgozó ügye is, a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) módosításáról szóló napirend kapcsán. Kovács Cs. Tamás (FIDESZ-KDNP) elmondta, a változtatásra jogharmonizáció miatt van szükség, hogy a HÉSZ összhangban legyen az áprilisi rendkívüli közgyűlésen elfogadott hulladékgazdálkodási rendelettel. Hangsúlyozta, ezzel pont kerülhet az e-hulladékfeldolgozóval kapcsolatos ügy végére.

Rátkai Attila főépítész kifejtette, a rendeletmódosítás értelmében a HÉSZ kizárólag a Gksz-ef és Gip-ef jelű, kereskedelmi szolgáltató elektronikai feldolgozó és egyéb ipari gazdasági elektronikai feldolgozó építési övezetekben enged meg használaton kívüli, leselejtezett, elektronikai eszközök ártalmatlanítása, szétszedése, alapanyagként történő feldolgozása, újrahasznosítása kapcsán végzett tevékenységet, és azt is csak előzetes környezetvédelmi engedély alapján. Hozzátette, ilyen övezetek azonban nincsenek Egerben, tehát ez a tevékenység nem végezhető a városban.

A témával kapcsolatban több ellenzéki képviselő is felszólalt. Földvári Győző (DK-EGYÜTT-MSZP), azt kérte, a HÉSZ egészüljön ki azzal, hogy hulladékfeldolgozó a város területén csak akkor létesülhessen, ha erről helyi népszavazáson döntenek. Szerinte ez nyugtatná meg igazán az egrieket, erről módosító indítványt is benyújtott.

Erdei Zsoltnak is gratulált munkájához a városvezető Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Habis László erre úgy reagált, a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás elnökeként nem tartja jó ötletnek a népszavazást, hiszen akkor egy komposztálóüzemről is voksolni kellene. Mint mondta, szakmailag kitűnő javaslat készült az ügy lezárására, a testület minden tagja elkötelezett, hogy ne legyen elektronikai hulladékfeldolgozó Egerben.

Kovács Cs. Tamás összegzésében hasonlóan fogalmazott, mind mondta, mindannyian egy állásponton vannak, senki nem akar ilyen üzemet a városba. Ezért hozták létre az említett két övezetet, amelyek nincsenek Egerben, tehát nem működhet itt ilyen üzem. Hozzátette, ennek fényében nem tudják befogadni a módosító indítványt. A képviselők végül 12 igen és 6 nem ellenében elfogadták a HÉSZ módosítását.

Fiatalokat köszöntöttek, faültetést is sürgettek

A napirendek előtt köszöntötték az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett, Magyarország jó tanulója – jó sportolója 2018 pályázat egri díjazottjait, valamint felkészítő tanáraikat és iskoláik intézményvezetőit. Ezen felül gratuláltak a 69. Bornemissza Gergely Ökölvívó Emlékversenyen helyezést elért egri fiataloknak és felkészítőjüknek, valamint Erdei Zsoltnak, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökének, korábbi világbajnok ökölvívónak is. Erdei Zsolt köszönetét fejezte ki a városnak a verseny támogatásáért, amelyen huszonkét ország versenyzői vettek részt. Mint mondta, nemzetközi szinten is elismerően nyilatkoztak a megmérettetésről, és gratulált a kitüntetett fiataloknak eredményükhöz.

Kovács Cs. Tamás napirend előtt azt kérte a testülettől, dolgozzanak ki egy koncepciót, miszerint a következő időszakban ezer új fát telepítenek városszerte. Indoklása szerint ennek számos pozitív hatása lenne, és civil szervezetek, intézmények akár örökbe is fogadhatnák a növényeket, ami a környezettudatos szemlélet elterjedését is segítené.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában