felderítés

2019.06.20. 17:15

Drónnal keresik a parlagfüves földeket Heves megyében

Verpelét határában csütörtök reggel alig fél óra alatt csaknem tíz hektárnyi területet vizsgáltak át egy drón segítségével a Heves Megyei Kormányhivatal szakemberei. Kiderült, a környéken sok helyen térdig ér a parlagfű.

Barta Katalin

A felderítés után figyelemmel kísérik az eredményeket Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Magyarország legelterjedtebb és leginkább allergizáló gyomnövénye a parlagfű, ezért az ellene folyó küzdelem minden évben a Heves Megyei Kormányhivatal kiemelt feladata. Idén is a növény- és talajvédelmi osztály munkatársai a járási földhivatalok szakembereivel közösen végezik a parlagfüves területek felderítését – hangzott el a csütörtöki, verpeléti sajtótájékoztatón, ahol dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott kiemelte, a cél, hogy minden földtulajdonoshoz eljussanak a legújabb információk, s időben hozzákezdjenek a gyomirtáshoz.

Az eseményen mi magunk is végignézhettük, hogyan is zajlik manapság a fertőzött területek felderítése. Verpelét határában egy drón segítségével képzett szakemberek keresték a parlagfüves földeket. A hatékonyságról annyit, rövid idő alatt az átvizsgált tíz hektárnyi területen rengeteg fertőzött földet találtak. A hanyag földtulajdonosok többé nem tűnhetnek el a hatóság szeme elől.

Huszárné Bodor Éva, a kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának a vezetője fontos változásra hívta fel a figyelmet. Ez évtől már nem csak csak július 1-jétől büntethet a hatóság! A parlagfű elleni védekezés bel- és külterületen egyaránt a földhasználó kötelessége. A jogalkotó szándéka a virágzás – pollenszóródás – megakadályozása, amely az időjárási viszonyok változékonysága miatt akár már június 30. előtt is megkezdődhet. A jogszabály ezért nem naptári naphoz, hanem a parlagfű fejlettségi állapotához köti a védekezési kötelezettséget – amely ezzel folyamatossá vált.

Dr. Boncz László, az Egri Járási Hivatal vezetője arról beszélt, hogy Heves megyében a 2018-ban ellenőrzött terület nagysága az előző évinek közel tízszerese volt, azaz a megye teljes mezőgazdaság által művelt területét érintették a vizsgálatok. Ebben nagy szerepe volt az Agrárminisztérium és a Belügyminisztérium támogatásával szervezett helikopteres felderítésnek, amelyet tavaly augusztusban végeztek.

Az ellenőrzések során a szakemberek összesen nyolcszáz hektárnyi parlagfűvel fertőzött területet azonosítottak. A növényvédelmi hatóság 374 esetben 415 hektár területet érintően rendelt el közérdekű védekezést. Ennek végrehajtása döntően önkéntes teljesítéssel történt meg, mindössze három esetben kellett azt megbízott vállalkozóval elvégeztetni. Növényvédelmi bírságot 301 esetben szabtak ki. A legmagasabb bírságtétel kétmillió forint volt.

A felderítés után figyelemmel kísérik az eredményeket Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az Agrárminisztérium statisztikája alapján a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület is elismerte a megyei kormányhivatal szakembereinek eredményes munkáját. A számok alátámasztják a légi felderítés hatékonyságát, amit ettől az évtől drónok segítségével is végez a Heve Megyei Kormányhivatal. Valamennyi járási hivatal földhivatali osztálya – az egri, gyöngyösi, hatvani, hevesi, füzesabonyi – rendelkezik drónokkal, amelyeket speciális drónpilóta-képzést kapott munkatársak kezelnek.

Az eljárás során a külterületi ingatlanokon a kormányhivatal, belterületen a települési jegyző az illetékes. A parlagfűvel fertőzött külterületekről bárki lakossági bejelentést is tehet közvetlenül a föld fekvése szerint illetékes járási hivatalnál, vagy a https://pbr.nebih.gov.hu internetes felületen. A védekezést elmulasztókra a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki és kényszerkaszálást rendelhet el. A bírság mértéke – ami a terület nagyságától és a fertőzöttség mértékétől függ – tizenöt ezer forinttól ötmillióig terjedhet.

Arra is választ kaptunk, hol tartunk most. Az időjárás miatt tavasszal lassabban fejlődött a gyomnövény, mint 2018 ugyanezen időszakában, majd a júniusi melegtől intenzív növekedés kezdődött. Június közepén parlagfű virágbimbó-kezdemények még nem voltak láthatók. Tavaly ilyenkor már megjelentek az első virágbimbós egyedek. Az üzenet tehát az, hogy még nem késő cselekedni.

Mindenkit arra biztatnak, hogy védekezzen a parlagfű ellen! Ne feledjük, egy átlagos parlagfű növény termelése egyetlen szezonban több milliárd allergiát okozó virágporszemet és több ezer magot jelent, amelyek a talajban 30-40 évig csíraképesek maradnak.

Ellenőrzött terület Heves Megyében:

2017: 29 838 hektár

2018: 292 503 hektár

Növényvédelmi bírság Heves Megyében:

2017: 15 millió forint

2018: 28 millió 186 ezer 767 forint

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában