látványosság

2019.06.10. 11:30

Gyönyörű látvány a napsütötte egri vár (fotókkal, videóval)

A hosszú hétvégére beköszöntött a napsütéses, nyári időjárás. Ennek apropóján ezúttal az egri várat látogattuk meg. A legkisebbektől a legidősebbekig mindenki ismeri hazánkban a várat, és az 1552-es eseményeket. 

Mellik Alexandra

Forrás: Heol

Fotó: Mellik Alexandra

A megyeszékhelyen az egyik legnevezetesebb látnivaló kétségtelenül az egri vár, amelyhez fűződő leghíresebb történelmi esemény az 1552-es ostrom, amikor a várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt visszaverték az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét.

Fotó: Mellik Alexandra / Heol

A hősies helytállással Eger és az egri vár legendája megszületett, s ennek tiszteletére minden nap 15:52-kor ágyúlövés dördül el a várban, és ezt a diadalt ünnepeljük minden év augusztusában a Végvári Vigasságok történelmi fesztivállal is.

Gyönyörű kilátás fogad minket a belvárosra Fotó: Mellik Alexandra / Heol

A vár számos meglepetéseket tartogat, a vendégek ellátogathatnak a régi püspöki palotába, az Egri Képtárba és a Dobó István Vármúzeumban is, ahol pedig számos kiállítás is megtekinthető.

A vár belső udvara Fotó: Mellik Alexandra / Heol

Ahogy arról korábban már beszámolunk, néhány éven belül újjászületik az egri vár, mintegy kilencmilliárd forintból újul meg hazánk egyik leglátogatottabb műemléke. A vár Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megvalósuló fejlesztésének áprilisi alapkőletételi ünnepségén elhangzott, Eger történetében fénykor a jelenlegi várfejlesztés.

A program keretében megújul a déli kapu bejárata, biztonságosabbá teszik a lépcsőt és a járdát is, valamint ugyanitt egy nagy befogadóképességű fogadóépületet is kialakítanak, ebben lesz jegypénztár, információs pult, valamint biciklitároló is. Megtörténik a Varkoch-kapubástya XVI. századi állapotát idéző teljes rekonstrukciója, amelynek keretében egy eredeti szerkezű felvonóhidat is építenek. Egy, a modern kor igényeit kielégítő látogatóközpont létesül a délnyugati ágyúdombban, amiben lesz vetítőterem, információs pont, baba-mama szoba, ajándékbolt, és csomagmegőrző is.

Fotó: Mellik Alexandra / Heol

Korábbi írásunkban összeszedtünk 13 okot, amiért érdemes Egerbe látogatni. Kattintson rá, hátha sikerül pár ötlettel gazdagodnia, ha itt jár. A vár egyébként mindig is sokakat vonzott, nem véletlenül találtunk rá pár gyönyörrű fotóra a régi képek tárában, a Fortepan-on.

Ezen az 1932-es felvételen egy látkép található a várból, jobbra a Főszékesegyház.

A vasúttal kettévágott vár a Zárkándy bástyánál a 30-as évek végén.

1939-es látkép a várból. Balról a Líceum és a Főszékesegyház, jobbra a Minorita templom a Dobó István (Kossuth) téren.

1960-ban ar Várkapu. A falon az Eger vár védői című dombormű.

Püspöki palota a várban a 70-es években.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában