tapasztalatok

2019.06.24. 14:00

Sok helyen tilos füstölni, a nemdohányzókat már tíz éve védi törvény

Tízéves a nemdohányzók védelméről szóló törvény. Ismert, hogy ki és milyen formában ellenőrizheti a törvényben előírt tilalmak betartását. Annak jártunk utána, melyek a tapasztalatok.

Sike Sándor

Buszmegállóban sem szabad füstölni a jogforrás szerint. Képünk illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Szokatlan jelenetnek volt tanúja munkatársunk egy egri buszváróban: középkorú férfi gyújtott rá a várakozóhelyen, amikor egy nő odament hozzá és felhívta a figyelmét arra, hogy buszmegállóban vagyunk. A dohányzó ember meglepődött, elnézést kért, s azt mondta, hogy kocsival jár általában, eszébe se jutott, hogy tilos dohányozni ott, ahol rágyújtott. Nem minden szabályszegés oldódik azonban meg ilyen egyszerűen.

Többnyire közismert, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvényben foglaltak betartását a Heves Megyei Kormányhivatal járási hivatalai ellenőrzik. Tőlük azt kérdeztük, ha valakit rajtakapnak, hogy tiltott helyen szívja a cigarettát, milyen szankciókra számíthat. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy technikailag miként valósul meg a törvény betartásának ellenőrzése. Vannak-e célzott vizsgálatok? Szabtak-e ki bírságot, azt milyen gyakorisággal tették? Beszélhetünk-e visszaesőkről a megbüntetettek között? A nemzeti dohányboltok működési szabályainak betartása mely hatóságratartozik?

Buszmegállóban sem szabad füstölni a jogforrás szerint. Képünk illusztráció
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A Heves Megyei Kormányhivatal válasza szerint az idén összesen 272 ellenőrzést végeztek. A leggyakoribb hiba – s ez megközelítően húsz százalékban fordult elő –, hogy a kihelyezett dohányzási korlátozást jelző felirat vagy piktogram nem a hatályos jogszabálynak megfelelő formátumú, adattartalmú.

A hivatal tájékoztatása szerint a népegészségügyi hatóság 2019-ben két helyszíncsoportot kiemelten is ellenőriz. Márciusban a szórakoztató és vendéglátóipari egységekben vizsgálták a dohányzási korlátozás betartását, emellett a vízipipa és az elektronikus cigaretta használatát. Januártól június végéig pályaudvarok, buszmegállók dohányzási tilalom alá eső részein végeztek, végeznek célellenőrzéseket.

A tömegközlekedést is felügyelik

A kormányhivatal közlése szerint a pályaudvarokat, buszmegállókat, menetrend szerinti járatokat érintő célellenőrzések száma eddig 75 volt a megyében. Bírságot még nem szabtak ki. A hatvani és a füzesabonyi járásban jogsértést nem tapasztaltak a szakemberek. Az egriben néhány esetben észleltek hiányosságokat. A szabályszegések azon piktogramok kihelyezésével függtek össze, amelyekkel a dohányzási korlátozás alá eső helyeket – közterületek, közforgalmú intézmények, stb. –, a dohányzásra kijelölt részeket hivatottak kijelölni. Ezek néhány helyen sérültek voltak.

– Eddig a vendéglátóipari egységekben 35 alkalommal – jellemzően munkaidőn túli időszakban – ellenőriztek megyénkben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a dohányzást tiltó, dohányzó helyet kijelölő feliratok a jogszabályi előírásnak megfelelőek voltak. A dohányzási korlátozást megsértő magánszeméllyel szemben nem kellett intézkedniük, s a dohányzóhely-kijelölések miatt sem volt szükség fellépésre egyetlen szolgáltatóval szemben sem – jelezte a kormányhivatal.

Megtudtuk, hogy az Egri Járási Hivatalhoz az előírások be nem tartásával összefüggésben két lakossági közérdekű bejelentés érkezett. Ezeket a hivatal munkatársai kivizsgálták, további intézkedés – például egészségvédelmi bírság kiszabása – nem volt indokolt egyik esetben sem.

– Összességében megállapítható, hogy mind az ellenőrzött egységek üzemeltetői, mind pedig a szolgáltatásokat igénybe vevők általában igyekeznek a jogszabályban foglaltaknak eleget tenni – áll a hivatalnak a kérdéseinkre adott válaszában.

Azt is közölték még, hogy a dohányboltok ellenőrzése nem tartozik a hatáskörükbe.

A dohányzás korlátozásának tapasztalatai Hevesben

Ellenőrzések (2019)

Alkalom

Intézkedés

szórakoztató és vendéglátóipar

35

0

pályaudvarok, buszmegállók

75

folyamatban 5

lakossági bejelentés

2

nem volt indokolt

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában