vetélkedő

2019.06.03. 15:09

Trianonra emlékeztek a diákok a történelemversenyen

Immáron nyolcadik alkalommal szervezték meg ezt a megmérettetést.

M. H.

– A kezek összeérnek, Isten magyarnak teremtett – ez a Koltay Gergely idézet állt mottóul azon a meghívón, amely az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium hétfői történelem versenyére invitált. Gönczi Sándor intézményvezető elmondta, immáron nyolcadik alkalommal szervezték meg ezt a megmérettetést.

Már a nyolcadik éve, hogy történelemből versenyeznek az ifjak Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A versenyt a Nemzeti Összetartozás Napja tiszteletére tartjuk meg évről évre. Mindig fontos volt számunkra a határon túli magyarság, hiszen ők ugyanúgy nemzetünk részei, és ezt folyamatosan próbáljuk érzékeltetni a fiatalok felé – részletezte Gönczi Sándor. Hozzátette, a verseny meghirdetésének célja az emlékezés.

– Az idei rendezvényünkön 17 két fős csapatot láttunk vendégül az ország szinte minden pontjáról. A határon túlról, a rozsnyói testvériskolánkból is érkezett kettő csapat – mondta az igazgató.

Az írásbeli valamint szóbeli fordulóból álló történelem verseny előtt az egri szilágyis nebulók egy, a trianoni békediktátumra emlékező színvonalas, zenés, táncos, verses produkciót adtak elő.

A versenyben részvevő I.-VI. helyezetteknek az okleveleket és a díjakat a zsűri elnöke, dr. Makai János, az Eszterházy Károly Egyetem tanára és Gönczi Sándor, az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium intézményvezetője adták át.

VI. hely megosztott: Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium, valamint Gymnázium P.J. Safárika, Rozsnyó (Felvidék)

V . hely: Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium, Gyöngyös

IV. hely: Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc

III. hely: Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium

II. hely: Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium

I. hely megosztott: Egri Dobó István Gimnázium, valamint Verseghy Ferenc Gimnázium, Szolnok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában