gyümölcstermés

2019.07.14. 20:00

A barack idén szépen termett, a kalászosok is hozzák az átlagot

Idén rendkívül jó éve lesz a kajszibaracknak, viszont a meggy a tavalyi csúcstermést követően az előzetes becslés szerint mintegy 20 százalékkal alacsonyabb termést mutat, számolt be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a napokban megtartott gyöngyösi sajtótájékoztatóján.

Hliva Éva

2019.07.11 - Czímer Csilla kiskert tulajdonos kajszibarackot szed befőzéshez - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Idén tavasszal a fagy megyénkben nem károsította a barackvirágokat, a terméskötődés nagyon jó volt, igen sok és jó minőségű gyümölcs várható, olyannyira, hogy válogatni, ritkítani is kellett a termést, ismertette Szendrei László. A NAK megyei elnöke azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a gyümölcsök és a kalászos gabonák tekintetében is a termelőknek fontos odafigyelniük a növényvédelemre.

Van mit kosárba gyűjteni, roskadoznak a barackfák Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Minden tisztelet a gazdálkodóké, hiszen az időjárás olyannyira hektikus, hogy ehhez igen nehéz alkalmazkodni, és különböző agrotechnikai eszközökkel sem könnyű kiküszöbölni. A rengeteg májusi eső nagyban befolyásolta a gombabetegségek elterjedését. Aki nem védekezett a kalászosok tekintetében legalább kétszer-háromszor, annak teljes egészében is tönkretehette a termését a kórokozó. Az előzetes becslések azt mutatják, hogy ebben az esztendőben több növényvédelmi kezelést kell végezniük a gazdáknak, mint az előző években. Viszont az év elején az igen csapadékhiányos időszakot – a megyében mintegy 12 ezer hektáron termesztett – a repce sínylette meg a legnagyobb mértékben. Vannak olyan gazdálkodók, akik emiatt most váltva aratják a búzát és repcét, éréstől függően, de nemcsak szűkebb hazánkban, hanem országos szinten is a repce mutatja a leggyengébb termésátlagot – tette hozzá az elnök.

Kitért arra is, hogy a meggy évről évre kiszámíthatatlan piaci mozgást mutat.

– A tavalyi csúcstermést követően az előzetes termésbecslés mintegy 22 százalékkal alacsonyabb termést adott országosan és megyénkben is, bár az előzetes várakozásokhoz képest ez így is magasnak tűnik. Jelenleg úgy néz ki, hogy a gyümölcsértékesítéssel idén nem lesz gond, a barackra és a meggyre is van kereslet, még külföldön piacokra is jut a csonthéjasokból.

Hevesben öt tonna a búza hektáronkénti termésátlaga

Az őszi árpát szinte már mindenhol learatták, szűkebb hazánkban a 10 ezer hektárnyi területen várakozáson felüli a termésátlag, tudatta az elnök, aki hozzátette, hogy jelenleg a 45 ezer hektárnyi őszi búza betakarítása mintegy 30 százalékos megyénkben. – Az országban egymillió hektár az őszi búza vetésterülete ez pedig bőségesen fedezi az ország igényeit, sőt ha szerencsénk van még exportra is jut. Megyénkben öt tonna hektáronként a termésátlag. A búza fehérje tartalma megfelelő, amely azt jelenti, hogy kenyérgabona minőséget tudnak aratni a gazdák – összegezte Szendrei. Hozzáfűzte, hogy a gazdálkodóknak arra is készülniük kell, hogy az időjárás már nem a megszokott, kiszámítható képet mutatja, így a jövőben új agrotechnikai módszereket kell kitalálni. Példaként említett egy adácsi gazdálkodót, aki idén már a mélyforgatós módszer helyett a talajlazítást alkalmazta, ezáltal nem hagyta kiszáradni a talaj felső réteget, így jobb termésátlagot is produkált a gabonából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában