gyerekbalesetek

2019.07.05. 13:46

A szünidő alatt több veszély leselkedhet a gyermekeinkre

A szakemberek szerint a vakáció alatt megnövekszik a legkisebbeket érintő balesetek száma. A gyermekek azonban sokszor nem csupán elszenvedői, hanem sajnos okozói is a közúti szerencsétlenségeknek.

Szabó Katalin

Forrás: Shutterstock

A szünidő alatt rengeteg időt töltenek a szabadban a fiatalok, akik szívesen száguldoznak biciklivel, görkorcsolyával, rollerrel. Sokan heteket töltenek különféle táborokban, ahol előfordulhat kullancscsípés, csonttörés és akár égési sérülés is.

Dr. Kristofori György siroki háziorvos, lapunk szakértője szerint gyakran előfordul napszúrás, leégés, ami szintén nevezhető balesetnek. Ezenkívül olyan is megesik, hogy a csemeték mezítláb a fűben belelépnek üvegbe, szegbe, tüskébe. A darázs- és méhcsípések is rendszeresek, s allergiás reakció esetén ez több gondot okozhat. A doktor hozzátette, a 6–12 évesek sérülnek meg nyáron a legtöbbször.

– Ilyenkor a lurkók sokat szaladgálnak, ezért fel kell hívni a figyelmüket, hogy csak a zebrán szabad átkelni az úttesten, s akkor is körül kell nézni, nehogy baj történjen. A csonttörések gyarapodása nem jellemző ebben az időszakban, viszont előfordulnak bringázáskor szerzett horzsolások – közölte a háziorvos. A gyerekek okozta balesetekről elmondta, úgy véli, hogy ez nem jellemző, ők inkább elszenvedői azoknak. – Sok nebuló szívesen horgászik is, s ilyenkor több horog okozta szerencsétlen eset történik a vízparton. Arra is intsük gyerekeinket, hogy csak olyan gombát szabad enni, ami egyértelműen ismert, különben szomorú kimenetele lehet a gombamérgezésnek – hívta fel a figyelmet dr. Kristofori György.

Érdekességképp elmondta, az a tapasztalat, hogy a vakációt követően, az iskolakezdés elején is megszaporodnak a balesetek.

Tóth Béla, az egyik egri biztosítási cég ügyvezetője az ilyenkor ajánlott biztosításokról tájékoztatott:

– Létezik tanuló-balesetbiztosítás, amely a teljes évre érvényes, ebbe a nyári szünet is beletartozik. Továbbá van egy, az iskoláknak felajánlott alapbiztosítás, amely ötszáz forintba kerül. Amiket a szabadpiacon lehet kötni, azok egy- és ötezer forint körül mozognak, ezek már arányaikban sokkal több szolgáltatást nyújtanak. De létezik akár nyolc-tízezer forintos éves biztosítás is, ezek akár halál, rokkantság, vagy a sűrűbben előforduló csonttörések esetén nagyobb összeget térítenek. Ezenkívül a lakásbiztosításba is beletartozhat a baleset-biztosítás, továbbá a gyermek- és ifjúsági baleset-biztosítások is szintén évi öt- és tízezer forintos tételek.

A szakember hangsúlyozta, kevesen tudják, hogy ha másnak okoz kárt a fiatal, akkor ő, illetve rajta keresztül a szülő a felelős. Ilyen eset például az, ha a gyermek nekimegy vagy nekiesik az álló autónak, összekarcolja vagy behorpasztja azt. Éppen ezért érdemes kötni felelősségbiztosítást is, ezek jellemzően a lakásbiztosítás mellé köthetők, s fejenként évi pár ezer forintos tételek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában