ellenőrzés

2019.07.20. 16:18

Kalandparkokat vizsgáltak a fogyasztóvédők, megyénkben is akadt probléma

Kiemelten ellenőrzik a fogyasztóvédők a kalandparkok, vízi játszóterek, valamint ugrálóvárak szabályos üzemeltetését a szórakozó gyermekek és felnőttek biztonsága érdekében.

B. K.

Minszk, 2019. június 13. Kislány csúszdázik a minszki Dreamland vízi élményparkban 2019. június 12-én. A fehérorosz fõvárosban a napokban 33 fok körüli a csúcshõmérséklet. MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Fotó: Taccjana Zenkovics

A hatóság ideiglenesen megtiltotta néhány Heves megyei vízi csúszda működését, de a kalandparkokban eddig mindent rendben találtak. A nyári ellenőrzésekben a kalandparkok, utazó és állandó vidámparkok, valamint az aquaparkok, vízi játszóterek egyaránt érintettek. Az ellenőrök vizsgálják, hogy a trambulinokat, ugrálóvárakat, vízibicikliket, vízi csúszdákat, gokart pályákat illetve a és körhintákat a jogszabályoknak megfelelően üzemeltetik-e. A hatóság ilyenkor a biztonságos működés garanciáját jelentő dokumentumokat tekinti át. Az eszközök veszélyességi fokozatától függően 1-3 évenként kötelező műszaki vizsgálat szükséges, emellett üzemeltetési naplót kell vezetni, bizonyos esetekben pedig a személyzetnek igazolnia kell, hogy rendelkeznek az eszköz kezelésére feljogosító dokumentumokkal.

Nem megfelelő tanúsítványok miatt néhány Tisza-tavi csúszda működését ideiglenesen korlátozták, és egy üzemeltetőt meg is bírságoltak. Azonban az eddig vizsgált kalandparkokban a kormányhivatal munkatársai mindent rendben találtak – közölte lapunk kérésére a Heves Megyei Kormányhivatal.

Az országos vizsgálatok egyébként az állapították meg, hogy a kalandparkok több mint harminc százaléka nem felelt meg teljes körűen az előírásoknak, többet be is záratott a fogyasztóvédelem – adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A hatóság még a nyári vakáció előtt ellenőrizte a lombkorona szintjén épített vagy mesterséges oszlopra telepített kötélpályák, kötélcsúszdák, függőhidak és a mászófalak üzemeltetési körülményeit.

Nyolcvannégy helyszínen 310 kalandpályát ellenőriztek, amelyeknek csak kétharmada felelt meg az előírásoknak. Az ellenőrzés során 36 kalandpálya használatát kellett ideiglenesen megtiltani, ezek közül 17 a hiányosságok pótlása után már újra üzemel, és a többi hiánypótlása is folyamatban van – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában