gyöngyös

2019.07.18. 14:00

Századik születésnap: faültetéssel köszöntötték az ország Bálint gazdáját

Emlékfa ültetésével köszöntötték a napokban századik születésnapját ünneplő dr. Bálint Györgyöt Gyöngyösön.

J. M.

2019.07.17 - Faültetés a 100 éves Bálint György tiszteletére a gyöngyösi Mátra Múzeum kertjében - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A ritka centenárium emlékére a Bálint gazda számára legkedvesebb fát, egy házi berkenyét ültették el a Mátra Múzeumhoz tartozó Orczy-kertben. A jól ismert, népszerű kertészmérnök a város szülötte és díszpolgára, és habár évtizedek óta nem ott él, folyamatosan tartja a kapcsolatot a mátrai településsel. Rendszeren vendége a helyi eseményeknek, valamint egyik alapító tagja volt a 2003-ban létrehozott Gyöngyös Város Barátainak Köre közhasznú egyesületnek.

A szerda esti ünnepségen Hiesz György polgármester a helybeliek nevében köszöntötte a város szülöttét, és kiemelte: dr. Bálint György veszélyekkel, katasztrófákkal teli korban született és élt.

- Nem csak kertészként, íróként, családapaként, hanem emberként is példát mutattál. A halál árnyékából visszatérve is olyan ember tudtál maradni, aki az átélt fájdalmak ellenére sem esküdött bosszút, és egész életében tisztelt másokat – szólította meg az ünnepeltet a polgármester, s utalt a holokauszt borzalmaira, melyek a kertészmérnök családját sem kímélték.

A berkenye az egész család fája: amellett, hogy szép látványt nyújt, kellemes árnyékot ad, és ízletes termést hoz – indokolta a százéves Bálint gazda a választását.

- Ez a nap nem a szavak, hanem a tettek ünnepe, hiszen a fáknak nagyon jelentős szerepük van az életünkben. Bízom benne, hogy sokan követik majd a példánkat, és ültetnek egy fát egy jobb, kellemesebb környezet, valamint egy emberségesebb élet reményében – mondta az ünnepelt, és maga is kerti szerszámot ragadott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában