nyughely

2019.07.05. 10:29

Szkíta emlékhely készült Aldebrőn

Véget ért a negyedik aldebrői fafaragótábor, ahol tízen alkottak. Június 30-án pedig felavatták a szkíták emlékhelyét.

B. K.

Nagy Judit is részt vállalt az aldebrői fafaragó-alkotótábor munkájában

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gál Gábor

Az ünneplőket Wingendorf János polgármester köszöntötte. Az emlékmű szobrairól, jelképeiről Kiss István fafaragó beszélt. Elmondta, hogy az életfa hogyan köti össze a régmúltat a jelennel. Beszélt a régi szokásról, hogy egy fejedelem vezető kurgánjára – jelképes halomsír – tisztelői hozták a földet.

Nagy Judit is részt vállalt az aldebrői fafaragó-alkotótábor munkájában
Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Az idei tábor alkotói – Nagy Judit, Balatoni Tibor, Barta Zsolt, Füleki János, Farkas József, Molnár János, Szabó József, Magó Gábor, Trajmár Gyula és Kiss István – nyolc napig készítették az emlékhely elemeit. Lefler László és Macz Péter aldebrői mesterek segítettek a munkában.

Balatoni Tibor is otthagyta keze nyomát az emlékhelyen
Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Az Aldebrő–Ilona-tábla lelőhely feltárásakor egy szkítakori, fagerendás szerkezetű, szórt hamvas halomsír került elő két éve. Egy fejedelemnőé lehetett, így merült fel, hogy szkíta emlékhelyet hozzanak létre. A terveket Kiss István népi iparművész, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnöke készítette. Az emlékhelyet Galó József atya szentelte fel, a jelképes sírt többen megtisztelték földadománnyal. Gutay Mónika régész szerint méltó nyughelye lehetne ez a fejedelemnő hamvainak.

Egy ligetes rész szinte kínálta magát helyszínül
Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában