Napelem

2019.08.06. 11:30

Adóbevételt hoz, és környezetkímélő a nagyfügedi beruházás

A nagyfügedi önkormányzatot három éve kereste meg az egykori vásártéren napelemparkot építő beruházó azzal a szándékkal, hogy területet vásároljon a községben a korszerű beruházás megvalósításához. Mivel a településnek egyéb értékesíthető földtulajdona nem volt, ezért a korábban egyebek mellett lovas sportversenyeknek is helyet adó füves területet ajánlották fel a társaságnak.

Juhász Marianna

Nem csak az előállított napenergia kíméli a környezetet, hanem a beruházást is környezetbarát alapanyagokból valósították meg

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Hosszasan mérlegelt a képviselő-testület, mielőtt az értékesítés mellett döntött. A vásártéren évtizedekkel ezelőtt kirakodóvásárokat, agár-, majd lovas díjugrató versenyeket szerveztek.

– Tekintettel arra, hogy a magas költségekkel járó lovassporthoz kapcsolódó találkozót már évek óta nem tudja megszervezni az önkormányzat, a képviselők úgy határoztak, a település hasznát és érdekét az szolgálja, ha eladjuk a területet – mondta Juhász Jánosné polgármester. Kitért arra is, hogy legutóbb tizenöt évvel ezelőtt vetődött fel egy lovasnap megszervezése, ám szponzorok híján a rendezvényszervezéssel járó kiadásokat az önkormányzatnak kellett volna vállalnia.

A hárommillió forintos ráfordítást azonban a falu költségvetése nem tette lehetővé. A négymillió forintért értékesített, a napelemparknak kialakított terület eladását követően azonban hosszútávon jelentős bevételhez jut a község, mégpedig a beruházó által fizetendő iparűzési adóból. A vételárból pedig egy új, korszerű fogászati széket vásárolt az önkormányzat.

Nem csak az előállított napenergia kíméli a környezetet, hanem a beruházást is környezetbarát alapanyagokból valósították meg Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Másfél évtizeddel ezelőtt egyetlen forint iparűzési adóval sem számolhattunk. Ellenben ez most 16 millió forint bevételt jelent a település költségvetésében, az összeget a község fejlesztésére tudjuk fordítani – tette hozzá a polgármester.

– Való igaz, hogy az infrastruktúra korszerűsítése mellett szükség van közösségépítő programokra is, minderre évek óta főként a hagyományőrző rendezvényekkel teremtünk alkalmat. A lovassport sajnos nem tömegsport, és bármennyire szemet gyönyörködtető, leginkább rétegigényt elégít ki. Mindemellett a füves területet adottságai miatt csak költségesen lehetett volna kialakítani, homokkal borítani úgy, hogy az a versenyre alkalmas legyen. Mivel sem lovasklub nem működik a településen, és hosszú évek óta semmilyen pályázati lehetőség nem teremtett alkalmat arra, hogy ismét lovas díjugrató versenyt szervezzünk, logikus és felelős döntésnek bizonyult a földtulajdon értékesítése. A terület eladása előtt a képviselők nem siklottak el afölött sem, hogy a helyi fiatalok a füves placcot évekig futballpályaként használták, éppen ezért évekig karbantartotta azt az önkormányzat. Ám többször beigazolódott, hogy a főút mellett lévő terület balesetveszélyes, hiszen a labda sokszor az úttesten landolt, ráadásul a sportolni érkezők a kerékpárjaikat vagy a motorjaikat az út szélén parkolták le.

– Információim szerint a beruházó a napelemek által megtermelt villamosenergiát a térség energiaszolgáltatását biztosító társaságnak értékesíti. Intézményeinkben már évek óta napelemek is biztosítják az áramellátást, ami az éves energiafogyasztás jelentős részét fedezi, az önkormányzatnak pedig 95 százalékos költségmegtakarítást jelent. Bízom benne, hogy egyszer lehetővé válik, hogy a lakosság is profitáljon majd a napelempark kedvezményesebb áramellátásból – mondta Juhász Jánosné.

Huszonöt évre terveztek

Nagyfügeden, a három 500 kilowatt névleges összteljesítményű, földi telepítésű naperőműben 6900 fix elhelyezésű napelem gondoskodik az úgynevezett zöldáram előállításáról. Ez a mennyiség a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. központi hálózatába kerül be – mondta Bartók Zoltán, a szolgáltatást végző New Energy Investment Group Kft. projektigazgatója. Az állomás mintegy 500 háztartás éves energiaellátására alkalmas. Nemcsak az erőforrás termelésnél, hanem a naperőmű kialakításakor is fontos szempont volt a környezetkímélés, ezért a beruházáshoz csak környezetbarát anyagokat használtak. A létesítmény tervezett élettartama 25 év. A negyed évszázad alatt a telekár sokszorosának megtérülését jelenti mindez iparűzési adó formájában a településnek. A kft. a beruházással a helyi villamoshálózat egy szakaszának felújításáról is gondoskodott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában