Feltárás

2019.08.29. 17:30

Egykori királyi sírhelyet is őrizhet az abasári Bolt-tető

Tizenöt év kitartó munkája után elkezdődhet az Aba Sámuel nemzetségfői központ teljes körű feltárása és hasznosítása, révbe érhet a mintaprojekt – hangzott el Abasáron.

H. É.

2019.08.29 - Magyarságkutató Intézet, valamint az Egri Dobó István Vármúzeum széleskörű, többek között Aba Sámuel palotájának feltárását megvalósító együttműködési megállapodásának ünnepélyes aláírására - Ringert Csaba igazgató, Dobó István Vármúzeum, Dr. Horváth-Lugossy Gábor, Főigazgató Magyarságkutató Intézet, Dr. Lénártné Benei Anikó, polgármester, Abasár, Horváth László, országgyűlési képviselő, Heves megye 2. számú választókerület, FIDESZ-KDNP - Abasár - Címer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Egykori királyi sírhelyet is őrizhet a település központjában található Bolt-tető, amelyet hamarosan teljes körűen feltárnak és bemutatnak a nagyközönség előtt. Erről írtak alá egy együttműködési megállapodást csütörtökön. Dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, valamint Ringert Csaba, az Egri Dobó István Vármúzeum vezetője.

Aláírták az együttműködési megállapodást balról Ringert Csaba, Dr. Horváth-Lugossy Gábor, Dr. Lénártné Benei Anikó, Horváth László Fotó: Czímer Tamás /Heves Megyei Hírlap

A kormányzati támogatással megvalósuló abasári minta projektről elhangzott, a feltárás jelentőségét bizonyítja az is, hogy a község központjában található régészeti lelőhelyegyüttes Magyarország egyik legjelentősebb kora középkori épített öröksége. Az Aba Sámuel nemzetségfői központ teljes körű feltárása és hasznosítása nemcsak a térségnek, hanem hazánknak is fontos történelmi kincse.

Cikkünk folytatását a Heves Megyei Hírlap augusztus 30-i számában olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában