HATVAN TÉRSÉGE

2019.08.28. 17:30

Épül a tizenöt kilométeres kerékpárút a Zagyva gátján

A szakasz teljes egészében állami forrásból valósul meg.

T. O.

Szabó Zsolt - jobbról a harmadik - és a térség polgármesterei a projektátadón Fotó: T. O.

Még ebben az évben szeretnék átadni a Hatvant Apccal összekötő, a Zagyva töltésén vezető kerékpárutat – mondta szerdán a kivitelező cég képviselője. Lőrinciben, a Mátravidéki Erőműnél megtartott projektnyitó eseményen Szabó Zsolt országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) mellett ott voltak az érintett települések – Lőrinci, Zagyvaszántó, Petőfibánya és Apc – polgármesterei is, akik egyöntetűen kijelentették, milyen fontos lakóhelyük számára a beruházás.

Szabó Zsolt elmondta: a kerékpárút tizenöt kilométer hosszúságú lesz, s összekapcsolódik a Tura és Boldog felől érkező, illetve északon a Gyöngyös felé elkanyarodó nyomvonalhoz. A szakasz teljes egészében állami forrásból valósul meg, több mint egymilliárd forintból.

A szakemberektől megtudtuk, hogy a két és fél méteres szélességű kerékpárutat térkővel borítják. Így ellenálló lesz a gát kisebb mozgásával szemben, továbbá úgy tervezték meg, hogy a nem kívánt árvizek esetén elbírja a védekezéshez szükséges nehezebb gépjárműveket is.

Szabó Zsolt (jobbról a harmadik) és a térség polgármesterei a projektátadón Fotó: T. O.

Víg Zoltán, a házigazda település vezetője portálunk érdeklődésére elmondta: elkészültek a tervek arra, hogy a kerékpárutat összekössék lakóhelyének központjával, a Szabadság térrel. Jelenleg is tárgyalnak a beruházás elkészültének a feltételeiről a kivitelezővel. Ha sikerül megvalósítaniuk az elképzelést, az szinte az összes környékben lakót kedvezően érintheti, mivel a jelenleginél jóval biztonságosabbá válik a városi temető megközelítése mind a gyalogosok, mind pedig a kerékpárosok számára.

Fekete László zagyvaszántói polgármester a kerékpárútnak a településéről való megközelíthetőségét emelte ki. Ott ugyanis át kell kelni a Zagyván, hogy elérhető legyen az objektum. Ehhez rendelkezésre áll egy zsilip az úgynevezett Zúgónál, amelynek az átjáróját ki lehetne szélesíteni, ám a műtárgy a selypi cukorgyári tó privatizációja során magánkézbe került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában